Elődöntősök férfi párbajtőrözőink
Bejutott az elődöntőbe a magyar férfi párbajtőrcsapat a budapesti vívó-világbajnokságon. Női párbajtőrözőink már csak kilencedikek lehetnek.
2013. augusztus 11. 16:31

A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású párbajtőr-válogatott az ausztrálok ellen melegített be, majd a kazahokat is magabiztosan, nagy fölénnyel győzte le. A első két összecsapáson Boczkó, Imre és Rédli vívott a magyar együttesben.

A nyolcaddöntő már komoly meglepetéseket tartogatott, az éremre esélyes csapatok közül kiesett a svájci, az amerikai és az orosz. A magyarok a negyeddöntőben a venezuelaiakkal csapnak össze. Férfi párbajtőrben 41 válogatott indult, ezért a hiányos 64-es táblán az első forduló mérkőzéseit már szombaton levívták.

Izgalmas utolsó asszó

A venezuelaiak elleni negyeddöntőben a magyarok az első három asszót követően magabiztosan, 15–8-ra vezettek, mivel Rédli András, Boczkó Gábor és Imre Géza is megnyerte saját párharcát. A következőben tovább nőtt az előny (20–12), de onnantól kezdve apadni kezdett. A hetedik asszó után már csak hárommal (34–31) vezettek a magyarok, a nyolcadikban Rédli és Francisco Limardo nem szándékozott akciózni, ezért passzivitás miatt a bíró leküldte őket a pástról, vagyis Boczkóra és az egyéni verseny negyeddöntőjében őt legyőző, később ezüstérmes, olimpiai címvédő Rubén Limardo Gascónra maradt a döntés.

Nagyon izgalmasan alakult az utolsó asszó, nem volt könnyű dolga Boczkónak. Limardo az együttes találatok mellett időnként egyedül is adott tust, igaz, a magyar párbajtőrözőnek is volt sikeres akciója. A venezuelai 39–38-ra felzárkózott, majd együttessel 40–39 lett az állás, miközben egyre fogyott az idő. A hátra lévő öt másodpercben három találat esett még: Limardo támadott, Boczkó pedig eredményesen védekezett a pást melletti lelátót teljesen megtöltő szurkolók nagy örömére. Az utolsó tusnál bemutatott örömkiáltása jelezte, mekkora feszültség szabadult fel benne.

Az észtek állították meg női párbajtőrözőinket

A Szász Emese, Révész Julianna, Budai Dorina, Antal Edina összeállítású női válogatott az izraeliek elleni „kötelező” győzelemmel kezdte a napot a 32-es táblán, a következő fordulóban azonban rögtön nagyon erős ellenfelet, az idén Európa-bajnok észt együttest kapta, amelynek mind a négy tagja eljutott a legjobb 16-ig a világbajnokság egyéni versenyében. Az aranyérmes Julija Beljajeva a magyarok ellen nem vívott, de így is magabiztosan győztek az észtek.

Az első asszóját Révész, Szász és Antal is elveszítette, így három párharc után 8–15 volt az állás. Révész ezt követően még egyszer kikapott, mégpedig 5–2-re (10–20), Kovács Iván pedig a harmadik körre lecserélte őt Budaira. A következő asszóban 13–23-ra módosult az állás, majd Szász Irina Embrichhel szemben végre szórta az egylámpás találatokat, 11–6-ra nyerve faragott a hátrányon (24–29). Ezután Antal és ellenfele passzív volt, ezért következett az újabb pár. Budai lépett pástra és 30–40-es állásig jutott el. Végül Szász 5–4-re kikapott Kristina Kuusktól, így alakult ki a 34–45-ös végeredmény.

„Nagyon rossz érzés így kikapni”

„Megleptek minket az észtek, pedig nagyon felkészültünk belőlük, elemeztük is őket videón. Az egyéni eredmény is rányomta a bélyegét a csapat teljesítményére – utalt arra Révész, hogy a hazai csapat két tagja nem jutott fel a főtáblára, ő maga pedig a legjobb 32 között fejezte be szereplést. – Azért hozott le az Iván, mert az első két asszómban nem vívtam jól, teljes mértékben megértem a döntését. Ezzel együtt sajnálom, mert Embrichhel vívtam volna, akivel tudok vívni, és készültem is nagyon ellene.”

„Nagyon rossz érzés így kikapni – szögezte lesz Szász. – A lányokon látszott a győzni vágyás, de a nagy akarás nekik és nekem sem tett jót. Én eleinte feszült voltam, aztán lenyugodtam, és az Embrich elleni asszóban már 11–6-ra nyerni tudtam. Ha az elején nyugodtabban vívunk, és nem engedjük el az ellenfelet ennyire, győzhettünk volna.”

Eredmények:

nők
a 32 között:
Magyarország–Izrael 45–29
a 16 között:
Észtország–Magyarország 45–34

férfiak
a 32 között:
Magyarország–Ausztrália 45–31
a 16 között:
Magyarország–Kazahsztán 45–31
a 8 között:
Magyarország–Venezuela 43–39

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó