Károkat okozhatott a kánikula
Súlyos kockázatot jelentett a gyümölcs és a zöldségtermelőknek az elmúlt hetek kánikulai időjárása.
2013. augusztus 11. 16:50

A meleg mellett az erős napsugárzás sem tett jót a kertészeteknek. Az öntözés és az árnyékolás lenne a megoldás, erre azonban a legtöbb termelőnek nincs pénze.

A kánikula és az erős napsugárzás kárt tett a kertészetekben. ha ugyanis huzamosabb ideig van nagy meleg és nem öntöznek, akkor a gyümölcsök és a zöldségek is kisebbek lehetnek, sőt meg is aszalódhatnak – mondta FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke, Mártonffy Béla. Hozzátette: bár az enyhülés most jól jött, de a háromhetes hőség nagy veszteséget okozhatott a termelőknek.

A szakember szerint a legnagyobb gond a napégés, amely miatt a már érő gyümölcs- és zöldségfélék nem tudnak minőségi árut produkálni, ezért csak ipari felhasználásra értékesíthetők. Emellett természetesen a hozam is csökken.

Mártonffy Béla közölte, a dinnye, az alma, a barack és a szilva esetében lehet terméskiesés, de ennek mértékéről augusztus végén tudnak csak pontos adatokat kapni. A szakmai szervezet vezetője azt is lemondta, hogy árnyékolással és öntözéssel csökkenteni lehetne a károkat. Most azonban csak a kertészetek 20 százalékát tudják locsolni.

A termelők abban bíznak, hogy 2014 és 2020 között európai uniós támogatással legalább 100 milliárd forintot tudnak a zöldség- és gyümölcskertészetek technológiai fejlesztésére, köztük az öntözőrendszerek kialakítására fordítani.

Kossuth Rádió
MTI Hírfelhasználó