Budapesten megtartották a tűzijátékot, több vidéki városban elmaradt a látványosság
A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére az idén is tömegeket vonzott a hagyományos augusztus 20-ai budapesti tűzijáték, amely szeles időben 21 órakor kezdődött meg. A Balatonnál elmaradtak a központi tűzijátékok, illetve több önkormányzat is lemondta az általa szervezett tűzijátékot. KIM: közel 100 ezer ember ünnepelt a fővárosban. Véget ért az ünnepi programsorozat.
2013. augusztus 21. 07:19

    A fővárosban az idén is három uszályról és a Lánchídról lőtték fel a rakétákat. A tűzijáték biztosítására a szárazföldön huszonegy tűzoltó járművel nyolcvanhét tűzoltó, a Dunán pedig három tűzoltósági mentőhajó és a Szent Flórián tűzoltóhajó állt készenlétben.

    Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek elmondta: a budapesti tűzijátékkal összefüggésben nem riasztották a katasztrófavédelem egységeit.

Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki az állami ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője is, délután jelentette be, hogy a kormány az operatív törzs döntése nyomán az emberek biztonsága és a vagyoni kár elkerülése érdekében lemondta a hat balatoni helyszínre tervezett központi tűzijátékot. Ez Siófokot, Balatonlellét, Zamárdit, Keszthelyt, Zánkát és Balatonfüredet érintette.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt több más városban - például Debrecenben, Székesfehérváron, Szegeden, Kaposváron, Makón és Hódmezővásárhelyen is - elmaradt a tűzijáték.

 

A reggeli tisztavatással kezdődően közel 100 ezer ember ünnepelt együtt augusztus 20-án a fővárosban, rendkívüli esemény nem történt - írta kedd esti közleményében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Az augusztus 20-i budapesti tűzijáték, amely 21.03-kor kezdődött el Havasi Balázs zenéjével, rendben lezajlott - írták.
A nemzeti rendezvénysorozat záróeseménye, az ingyenes Ákos koncert mintegy 15 ezer érdeklődő részvételével elkezdődött. A kétórás koncert után a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) meghosszabbított menetrenddel biztosítja a hazajutást, az utolsó szerelvények 01:15-kor indulnak a Deák Ferenc térről mind a földalatti, mind a kettes és hármas metró esetében.

Az egész napos programok során rendkívüli esemény nem történt, mindössze 23 embert kellett ellátni a mentőknek, ebből 10 könnyebb sérült szorult kórházi ellátásra.

 

Több mint 25 ezren vettek részt a budapesti Dózsa György téren rendezett Ákos-koncerten, az augusztus 20-i nemzeti ünnepi programsorozat zárórendezvényén - tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán röviddel éjfél után az MTI-t.

A közlemény szerint országosan közel 500 rendezvényen ünnepelték államalapító Szent István ünnepét.

A KIM jelezte: az operatív törzs 17 órán keresztül felügyelte a nemzeti ünnep balatoni és fővárosi eseményeit, munkájának köszönhetően a kormány megfelelő döntéseket hozott, így a nemzeti ünnepen nem történt rendkívüli esemény. A tájékoztatás szerint a kihelyezett balatoni operatív törzs este 6 órakor befejezte a munkáját, miután az időjárás miatt le kellett mondani a balatoni helyszínekre tervezett tűzijátékokat. A döntést megerősíti az éjfélkor kiadott időjárás-jelentés is: a Balaton-parton még mindig óránként 70 kilométer/órás széllökéseket jeleznek a meteorológusok - írta a tárca. 

mti
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó