Miben ért egyet Gyurcsány, az Együtt-PM és az MSZP?
A DK elnöke közös listát szeretne 2014-ben, míg az Együtt-PM szövetség nemcsak kormányváltást akar, hanem korszakváltást is, ezért szakítanának a 2010 előtti időszakkal, és egyelőre csak az MSZP-vel egyeztet. A Fidesz szerint személyi és hatalmi kérdésekről szól a baloldali egyeztetés.
2013. augusztus 22. 09:53

Gyurcsány Ferenc szerint a Demokratikus Koalíciónak ott a helye a kormányváltók között. A volt miniszterelnök erről a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt. Az Együtt-PM viszont egyelőre csak az MSZP-vel egyeztet, és csak az egyéni képviselőjelöltekről. A szocialisták ugyanakkor a miniszterelnök-jelöltről is tárgyalnának a Bajnai Gordon vezette szövetséggel. A Fidesz úgy látja: nem programokról folyik a vita a baloldali tárgyalásokon, csupán a pozíciókról - hangzott el az M1 Híradójában.

Nincs egyetértés a Demokratikus Koalíció szerepéről a baloldali együttműködésben. Gyurcsány Ferenc a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, szeretné, ha az MSZP, az Együtt-PM Szövetség és pártja, a Demokratikus Koalíciós közös listát állítana a 2014-es választásokra.

 "Szerintem az fog történni, hogy az egyéni választókerületekben legalább nekünk, hármunknak ugyanaz a jelöltünk lesz. Mi nem fogunk egymással szemben indítani senkit, legalábbis semmiképpen nem ott, ahol érdemi nyerési esélyünk van"- fogalmazott a Demokratikus Koalíció elnöke.

Az Együtt-PM szövetség nemcsak kormányváltást akar, hanem korszakváltást is - mondta Scheiring Gábor, ezért szakítanának a 2010 előtti időszakkal. Így az MSZP korábbi miniszterelnökével, Gyurcsány Ferenccel és új pártjával egyelőre nem, csak a 2002 és 2010 között kormányzó szocialistákkal tárgyalnak. Ha az egyéni jelöltekről megállapodott az MSZP és az Együtt-PM, akkor lehet megnézni, hogyan lehet bővíteni az együttműködést - közölte a független képviselő.

Schmuck: Aggasztó egyeztetések

Az MSZP azonban már többször egyértelművé tette, hogy a miniszterelnök-jelöltről is tárgyalna. "Nincs más verzió, ami eredményre vezetne, mint az, hogy egy jelölt, egy közös lista, egy miniszterelnök-jelölt. Mi nem mondunk mást, mint tíz hónappal ezelőtt"- jelentette ki Gúr Nándor, az MSZP alelnöke.

Schmuck Andor múlt héten aggasztónak nevezte a baloldali egyeztetéseket. A szociáldemokraták pártjának elnöke úgy fogalmazott: támogatná az esetleges ellenzéki együttműködést, de úgy látja, az MSZP és az Együtt-PM nem programokról egyeztet, csak a pozíciók elosztásáról.

Fidesz: hatalmi kérdések

A Fidesz szerint sem az embereket és a családokat érintő ügyekről szól a baloldali egyeztetés, hanem személyi és hatalmi kérdésekről. A párt szóvivője azt mondta: a tárgyalásokról nem tudni semmit, így azt sem, hogy Mesterházy Attila Bajnai Gordon javaslatára eltörölné-e a rezsicsökkentést, és elvenné-e a baloldal a családi adókedvezményeket az emberektől.

"Ugyanazok egyezkednek most, akiknek a szélsőséges és veszélyes gazdaságpolitikája már egyszer tönkretette az országot. Ismerjük a névsort. 2002 és 2010 között, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején megduplázódott a munkanélküliség, és az államadósság, a magyar családokat betemette a devizahitel, és abban az időben két és félszeresére nőtt a családokat terhelő rezsi költsége"- hangsúlyozta Zsigó Róbert. Az Együtt-PM szövetség erre úgy reagált, hogy az augusztus végi egyénijelölt-állítási határidő és a választási szövetség megkötésének felgyorsítása érdekében még ezen a héten találkozik egymással Bajnai Gordon és Mesterházy Attila.

hirado.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó