Folyamatosan nőnek a reálbérek
A KSH legfrissebb statisztikái alapján továbbra is érvényesül a reálbérek emelkedésének év eleje óta tartó pozitív trendje.
2013. augusztus 22. 13:56

2013. január–júniusban a nemzetgazdaságban mért bruttó átlagkeresetek 3,4, a nettó átlagkeresetek 4,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – áll a KSH csütörtöki gyorstájékoztatójában. Az év első hat hónapjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 228 160 forint volt a nemzetgazdaságban. A versenyszférában átlagosan bruttó 239 441 forintot, a közszférában – közfoglalkoztatottak nélkül számolva – 219 070 forintot kerestek a munkavállalók, míg a közfoglalkoztatásban résztvevők átlagkeresete 77 700 forint volt.

A családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 149 445 forint volt nemzetgazdasági szinten. Az átlagos nettó keresetek a versenyszférában 4,9 százalékkal kerültek feljebb, míg a költségvetés területén a közfoglalkoztatást kiszűrve 5,6 százalékos volt a nettó bér emelkedése 2012 azonos időszakához képest. 2013. január–júniusban mind a két szférában növekedtek a reálkeresetek, nemzetgazdasági szinten pedig a vizsgált időszakban mért 2,3 százalékos infláció mellett 2,4 százalékos reálbér emelkedés valósult meg.

228 848 forint volt az átlagkereset

A KSH adatai szerint 2013 júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 228 848 forint volt a nemzetgazdaságban, amely 3,7 százalékkal magasabb az előző évben regisztráltnál. A nettó bér – 149 895 forintot tett ki – 5,1 százalékkal nőtt 2012 júniusához viszonyítva, amely azonban nem veszi figyelembe a gyermekek után járó családi adókedvezményeket. A júniusi 1,9 százalékos éves inflációval számolva 3,1 százalékkal ért többet a keresetünk reálértelemben.

Az év hatodik hónapjában a vállalkozásoknál dolgozók havi bruttó átlagkeresete 2,8 százalékkal, míg a nettó bérek 4,4 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szerveknél teljes munkaidőben foglalkoztatottak – közfoglalkoztatottak nélkül számított – átlagos bruttó keresete 9 százalékkal került feljebb az előző év azonos időszakához képest, míg a nettó keresetek 10,1 százalékos emelkedést mutattak.

Mint a Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH adataira reagálva kiemelte: a folyamatosan növekvő reálkereset fontos hajtóereje a fogyasztói kiadások élénkülésének, mely a gazdasági növekedés szempontjából kiemelt jelentőségű.

MTI
Címkék:
  • EURO-2020 - Bravúros döntetlen a világbajnok ellen
    A társházigazda magyar válogatott 1-1-es döntetlent játszott a világbajnok francia csapattal szombaton a Puskás Arénában a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában.
  • Orbán Viktor: Mi történt a mi Európai Uniónkkal?
    A miniszterelnök értékelése szerint a nemzetek Európája helyett európai szuperállamot építenek Brüsszelben, ezért ma a nemzeti alapon álló demokraták állnak szemben a birodalomépítőkkel, akik valójában a demokrácia ellenfelei is.
  • Áder: a történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van
    A történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van, ezért volt becsületbeli ügyünk helyreállítani II. Rákóczi Ferenc borsi várkastélyát - jelentette ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a felvidéki Borsiban, ahol Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen részt vett és beszédet mondott a magyar állami támogatással felújított Rákóczi-várkastély átadásán szombaton.
MTI Hírfelhasználó