Bemehetnek az ENSZ ellenőrök a gáztámadás helyszínére
Mégis bemehetnek az ENSZ-fegyverzetellenőrök abba a damaszkuszi kerületbe, amelyet szerdán feltehetően vegyifegyver-támadás ért. Annak ellenére, hogy a szíriai kormány végül belement a vizsgálatba, az Egyesült Államok szerint már nem biztos, hogy bizonyítékot találnak az ellenőrök.
2013. augusztus 26. 08:33

Az ENSZ-ben arról beszéltek, hogy hétfőn beengedik ellenőreiket a szíriai fővárosnak abban a kerületébe, ahol szerda hajnalban több százan haltak meg egy feltételezett vegyifegyver-támadás miatt.

Bashar al-Asszad elnök kormánya egészen mostanáig nem adott engedélyt az ellenőröknek a vizsgálatra, de Angela Kane, az ENSZ Leszerelési főmegbizottjának damaszkuszi látogatása után beleegyezett abba, hogy az ellenőrök a sokkoló tragédia helyszínén vizsgálódjanak.

Tudósítók szerint Asszadra szövetségesei, Oroszország és Irán gyakoroltak nyomást.

A háborús bűntettnek tűnő támadással a kormány és az ellene harcoló lázadó csoportok is a másikat vádolják.

Az Egyesült Államok szerint kevéssé elképzelhető, hogy nem vegyifegyver támadás történt. Egy neve elhallgatását kérő Fehér Házi illetékes hozzátette: Asszadék azért húzták az időt, hogy lebomolhassanak a támadásból még visszamaradt vegyik anyagok - azaz, hogy ne lehessen pontos és egyértelmű bizonyítékot találni. A támadás nyomait az azóta a városrészre zúdult aknatűz is eltüntethette.

Több ország szerint az Asszad-rezsim májusban már vegyi fegyvereket vetett be, de mire a nemzetközi ellenőrök ki tudták elemezni a talált vér és talajmintákat, nem lehetett azonosítani a felhasznált anyagokat.

A sarin gázt például nagyon nehéz azonosítani, mert az 30 perccel bevetése után gyorsan elbomlik. Az MSF, az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet operációs igazgatója, Bart Janssens szerint a sérültek tünetei arra utalnak, hogy neuro-toxikus anyagot lélegeztek be.

Az említett amerikai illetékes szerint az Obama-kormányzat most azt mérlegeli, hogy miként reagáljon. Egy éve az elnök közölte: ha vegyi fegyvereket alkalmaznának Szíriában, azt már nem tűrnék el.

Amerikai kongresszusi képviselők - Republikánusok és Demokraták egyaránt - korlátozott és a szövetségesek támogatásával végrehajtott légicsapásokra sürgették Obamát. A katonai akciót a Kongresszusnak is jóvá kell hagyni és az szeptember 9-én ül össze a nyári szünet után.

Az amerikai közvélemény több mint fele ugyanakkor ellenzi, hogy az Egyesült Államok beavatkozzon Szíriában.

Az intervenció ellen figyelmeztetett Oroszország is, amely azt mondta: Amerika "ne ismételje meg a múlt hibáit" és ne kerülje meg az ENSZ-t. Egy esetleges amerikai támadás további feszültséget okozna a Közel-Keleten és nehéz lenne tető alá hozni a szíriai erőszak megfékezését célzó nemzetközi konferenciát.

InfoRádió
  • Orbán Viktor: Nincsen cirkusz bohóc nélkül
    Az azonnali kérdések órájában Jakab Péter, Harangozó Tamás és Keresztes László Lóránt is kérdezte a miniszterelnököt.
  • Nézőpont Intézet: Karácsony jobb volt a baloldalnak, mint Márki-Zay
    A hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét. A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint azonban Karácsony Gergely az előválasztás kezdetén, ha minimálisan is, de közelebb volt Orbán Viktor legyőzéséhez, mint Márki-Zay Péter most.
  • Varga Mihály: Közel a megállapodás a 200 ezres minimálbérről
    A kormány elszánt arra vonatkozóan, hogy januártól 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – nyilatkozta az M1 Híradójának a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a fizetésemelés csökkentheti a munkaerőhiányt, erősítheti a fogyasztást, mindez pedig lendületben tarthatja a gazdaságot. A kérdésben heteken belül megszülethet a megállapodás.
MTI Hírfelhasználó