85 éves - Boross Pétert köszöntötték
Boross Péter korábbi miniszterelnököt köszöntötték születésnapján egykori kormányának tagjai, jelenlegi kormánytagok, barátok és tisztelők. A volt kormányfő kedden lesz 85 éves.
2013. augusztus 26. 22:07

A rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány és a jelenlegi kabinet tagjai, barátai és volt fogolytársai is ünnepelték a volt kormányfőt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiemelte: Boross Pétert a fegyelmezettség és hazája iránti elkötelezettség jellemzi. "Mindannyian emlékszünk arra, hogy amikor Antall József örökébe lépett a miniszterelnöki székbe, akkor mondta azt a híres mondatot, hogy én nem jobbra állok Antall Józseftől, nem balra állok Antall Józseftől, hanem Antall József mögött állok" – nyilatkozta Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes.

Boross Péter 1928. augusztus 27-én született, az 1956-os forradalom és szabadságharc idején a Budapesti Forradalmi Bizottság és az Értelmiségi Forradalmi Tanács tagja volt. 1957-ben letartóztatták majd internálták. A rendszerváltás után Antall József kormányában a titkosszolgálatokat, később a belügyi tárcát irányította. Antall József halált követően, 1993 decemberében az országgyűlés miniszterelnökké választotta. Boross Péter a Híradónak azt mondta: egész életét meghatározták a véletlenek, így kormányzati szerepvállalását is.

"Én akkor 62 éves voltam, és mondtam, hogy ilyen szörnyű magas korban az ember hosszú terveket ne fabrikáljon, és két évre vállaltam a titkosszolgálati felügyeletet, két évre. Aztán taxisblokád, aztán belügyminiszterség, és Antall József betegsége voltak az okok, ami miatt a továbbiakban nem foglalkoztam azzal, hogy én őt elhagyom, vagy itt hagyom a kormányzati munkát” – nyilatkozta a volt miniszterelnök.

Születésnapi interjút közölt hétfői számában a Magyar Hírlap is Boross Péterrel. A volt kormányfő abban többek között arról beszélt, hogy a polgári oldal 2010-es, kétharmados győzelme révén végre megszülethetett az új alaptörvény, amely kiigazította a rendszerváltozás hiányosságait.

MTI
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek
  Orbán Viktor miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.
 • Nemzetközi részvételi adatok és nem hivatalos eredmények
  Ma huszonegy uniós tagállamban – köztük Magyarországon – tartanak európai uniós választásokat. Hét országban már korábban megtartották az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú voksolást, és egyes tagállamok esetében pedig már az eredményekre vonatkozó becslések is rendelkezésre állnak.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
MTI Hírfelhasználó