Humanitárius katasztrófa fenyeget Szíriában
Humanitárius katasztrófa fenyeget Szíriában a folyamatos összecsapások miatt. Egy neve elhallgatását kérő szíriai-magyar állampolgár beszélt erről a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának.
2013. augusztus 29. 10:25

50-60 magyar tartózkodhat jelenleg Szíriában a Külügyminisztérium szerint, egyikük műholdas telefonon nyilatkozott a Kossuth Rádiónak. A szíriában élő magyar azt mondta: az országban nincs vezetékes víz, áram, a gyógyszereket, kötszereket szennyvízcsatornákban, alagutakban csempészik be a vegyi támadás környékére.

Humanitárius katasztrófa fenyeget Szíriában a folyamatos összecsapások miatt. Egy neve elhallgatását kérő szíriai-magyar állampolgár beszélt erről a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának. Azt mondta: a vegyi támadás környékét teljesen elbarikádozták a kormány emberei. Semerre sem tudnak kimenni a sérültek, az ellenszereket is úgy csempészik be, akár alagutakban, szennycsatornákban – nyilatkozta. Hozzátette: áram és víz egyáltalán nincs, helyi kutakból húzzák a vizet. A kommunikáció csak műholdas telefonon és műholdas interneten keresztül lehetséges – tette hozzá.

A Híradónak nyilatkozó szakértő azt mondta: a nemzetközi jog szerint tömegpusztító fegyverek bevetését nem lehet megtorlatlanul hagyni. Ezért nincs is szükség az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyására ahhoz, hogy a nyugati országok korlátozott csapást mérjenek Szíriára. Rostoványi Zsolt azt mondta: az elmúlt napokban több ország is azon dolgozott, hogyan tudná megindítani a támadást akár az ENSZ megkerülésével is.

Az 1999-es koszovói helyzetet és más analógiákat hoztak fel példának; ezzel együtt én azt gondolom, hogy nemzetközi jogi szempontból akkor legitim, akkor megalapozott egy ilyen támadás, ha van Biztonsági Tanácsi határozat – nyilatkozta Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora.

A Külügyminisztérium továbbra is azt tanácsolja, hogy senki ne utazzon Szíriába. 50-60 ott tartózkodó magyarról tudnak, ők valamennyien szír-magyar kettős állampolgárok. Mivel Magyarország 2012 végén minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Szíriával, ezért a legközelebbi segítség Libanonban érhető el.

Természetesen nemcsak a bejrúti missziónk, hanem bármely magyar misszió, ami a térségben van segítséget nyújt a hozzá forduló magyar állampolgároknak – mondta Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A közel-keleti konfliktus nagy hatással lehet a kőolaj árára is. Egy friss gazdasági elemzés szerint, a nyugati légicsapások hatására a Brent kőolaj ára akár 150 dollárra is emelkedhet a mostani 116-ról. Ez pedig azt jelentené, hogy drasztikusan drágulnának az üzemanyagok.

Körvonalazódik az újabb "hajlandók koalíciója"

Az elmúlt napok eseményei kapcsán egyre több ország jelezte, hogy csatlakozna az újabb, formálódó "hajlandók koalíciójához", azaz kész lenne részt venni egy ENSZ-felhatalmazás nélküli, az Egyesült Államok által vezetett Szíria elleni katonai akcióban. Washington a napokban egyértelművé tette, hogy Bassár el-Aszad átlépett egy határt a két és fél éve tartó szíriai polgárháborúban, amikor a múlt héten a hozzá hű hadsereg állítólag vegyi fegyvert vetett be Damaszkusz környékén. Különböző források szerint küszöbön áll egy korlátozott katonai akció, a légicsapások akár már csütörtökön megindulhatnak.

Az Egyesült Államok mellett a beavatkozás két legfőbb támogatója Nagy-Britannia és Franciaország. A brit nemzetbiztonsági tanács szerdán közölte, hogy támogat egy Szíria elleni akciót, Francois Hollande francia elnök pedig kedden bejelentette, hogy országa "kész megbüntetni" a szíriai kormányzatot. A beavatkozás támogatói között van Ausztrália, Dánia és Lettország. Kedden Traian Basescu román államfő is arról beszélt, hogy Romániának "szolidárisnak kell lennie szövetségeseivel" a Szíria elleni esetleges támadás ügyében.

Szóban Németország is támogatja az akciót, de az egyelőre valószínűtlen, hogy Berlin tevékenyen is részt vegyen a beavatkozásban, többek között a közelgő parlamenti választások miatt. A közel-keleti államok közül Törökország hosszú ideje - és egyre vehemensebben - szorgalmazza az Aszaddal szembeni fellépést, és a parlament tavaly már fel is hatalmazta Ankarát arra, hogy katonailag is beavatkozzon a konfliktusba. Kedden a 22 államot tömörítő Arab Liga is lépéseket sürgetett, elsősorban a szíriai felkelőket is támogató Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek hajlanak a katonai megoldásra. Az akciótól nem zárkózik el, de azt csak ENSZ-felhatalmazás esetén támogatná Svédország és Olaszország, míg Izrael, Jordánia és Libanon eddig nem közölt egyértelmű álláspontot a katonai fellépést illetően.

A beavatkozás három fő ellenzője Oroszország, Kína és Irán. Moszkva és Teherán az Aszad-rezsim legfőbb támogatóinak számítanak, az előbbi Pekinggel karöltve az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) is megvétózta, hogy a nemzetközi szervezet kényszerítő rendelkezéseket hozzon a szíriai kérdésben. Pont ezért nincs reális esélye annak, hogy az ENSZ BT felhatalmazást adjon egy katonai akcióra. A beavatkozást ellenzi Lengyelország és Ausztria is. Donald Tusk lengyel kormányfő szerint a katonai akció nem vezetne eredményre, míg az osztrák belpolitikai szereplők a drasztikus lépés előtt kivárnák az ENSZ helyszínen vizsgálódó ellenőreinek jelentését.

Kormányfő: Szíria a "támadók temetője lesz"

Szíria "a támadók temetőjévé" fog válni, ha a nyugati országok katonai akciót indítanak ellene - közölte szerdán Váel Nadír al-Haláki szíriai miniszterelnök, azzal vádolva az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy "kitalált ürügyekkel" akarnak beavatkozást indítani az ország ellen. "Szíria meg fogja lepni a támadókat, ahogyan meglepte őket az 1973-as jóm kippúri háborúban is" - közölte a kormányfő az állami televízió jelentése szerint. "A nyugati gyarmatosítók fenyegetései nem ijesztenek meg minket" - tette hozzá. A kormányfő emellett azt állította, hogy a nyugati államok "valótlan történeteket és ürügyeket találnak ki, hogy beavatkozhassanak Szíriában".

A szíriai külügyminiszter-helyettes ugyanaznap egyenesen azzal vádolta a nyugati országokat, hogy vegyi fegyverek bevetésére bíztatták a felkelőket, majd a kormányerőket vádolták meg a gáztámadással, hogy ürügyet találjanak a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni katonai fellépésre. Különböző értesülések szerint küszöbön áll egy korlátozott nyugati beavatkozás Szíriával szemben, a rakétacsapások akár már csütörtökön megindulhatnak. A közelgő támadást azzal indokolják, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök erői vegyi fegyvereket vetettek be a felkelők ellen, amivel nyugati politikusok szerint átléptek egy határt a két és fél éve tartó, eddig mintegy 100 ezer halálos áldozatot követelő polgárháborúban.

Az Egyesült Államok, a NATO és az Arab Liga szerint egyértelműen a szíriai kormány felelős a gáztámadásért, az Aszad-rezsim ugyanakkor a felkelőket vádolta a vegyi fegyverek bevetésével.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete "határozott" választ sürget

"Határozott" válaszlépést sürget a szíriai kormányzat ellen az ötvenhét muzulmán országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) szerdán kiadott közleményében. A szaúd-arábiai székhelyű pániszlám szervezet az augusztus 21-én Damaszkusz közelében történt, több száz halálos áldozattal járó ideggáztámadásra reagálva közölte: jogilag és erkölcsileg is a szíriai kormányzatot tartja felelősnek az aljas bűncselekmény elkövetéséért. Az OIC közleménye szerint a vegyifegyver-támadás "határozott válaszlépést követel".

hirado.hu/MTI nyomán
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó