Szörényi Levente: Menjek a francba?
A magyarság önkritikus humorérzéke nagyjából a nullával egyenlő - állítja Szörényi Levente az István, a király Alföldi Róbert rendezte változatával kapcsolatban, melyben - ellentétben sok nézővel - semmi felháborítót nem lát. A zeneszerző szerint a szélsőjobbon különösen nagy katyvasz van a fejekben, úgyhogy meg sem lepődik, amikor ellene tüntetnek Árpád-sávos zászlókkal.
2013. szeptember 5. 09:42

Szörényi Levente a Heti Válasznak adott, csütörtökön megjelenő interjújában beszámol arról, miért kötöttek egyezséget Alföldi Róberttel, amely szerint a rendező nem változtathatja meg a dalokat, a szerzők cserébe nem szólnak bele, mi van a színpadon. „Alföldi rendezte meg néhány hónapja az első zenés történelmi darabunkat, a Kőműves Kelement. Jó rendezés. A bemutató után teljesen nyugodt is voltam az Istvánt illetően.” 


Szörényi szerint ez nem is volt hiba, hiszen, noha az István-rendezés „nem lett annyira jó, hogy teljes mellszélességgel kiállhasson mellette az ember, de a valóságábrázolás remek”.

Azt persze, hogy a nép új hitre térítése is tűzzel-vassal ment volna végbe, szokás vitatni - teszi hozzá Szörényi, a magyarázatot pedig abban látja, hogy mindez nem hízelgő az egyházra nézve. S hogy milyen jelentősége van mindennek ezer évvel a történtek után? „Amikor a ránk erőszakolt normákat a legnagyobb szigorral kérik rajtunk számon?! Talán van jelentősége. Én mindenesetre nem abban vagyok érdekelt, hogy az egyház és a mindenkori politika által jóváhagyott, „kényelmes” István, a király kerüljön színpadra. (...) Mondhatják, hogy menjek a francba, de mégiscsak én írtam a zenét, s azt, hogy »Felkelt a napunk, István a mi urunk«, úgy írtam, hogy Rákosi pajtásra gondoltam. Ahogy integet, mi meg gyerekként énekelünk neki. Ezt, az eredeti értelmezésemet minden eddiginél jobban adta vissza a mostani rendezés.”

S amikor Árpád-sávosok tüntetnek az Árpád sírját kereső Szörényi Levente ellen, az nem fáj neki? „Akkora katyvasz van a fejekben, a szélsőjobbon aztán különösképpen, hogy nem lepődöm meg semmin. Néphülyítők olyanokkal tömik az emberek fejét, hogy Jézus is magyar volt. Azt is olvastam már, hogy »mi előbb voltunk keresztények, mint Jézus«. Szép csendben kihullik a hajam, amikor ilyeneket hallok. Ezt a szellemi moslékot tudatosan kavargatják önjelöltek, gyakran a szélsőjobb támogatásával.”

A teljes interjút a Heti Válasz szeptember 5-én megjelenő számában olvashatják.

  • Hadházy Ákos körül elfogyott a levegő
    Már a baloldal sem kér a botrányhősből, aki egyéniben mindeddig csúfos kudarcot vallott, csak listáról jutott be az Országgyűlésbe.
  • 340 millió keresztényt üldöznek a világon
    Drámai kép rajzolódik ki az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet tavalyi évet áttekintő jelentéséből, melyet január 13-án mutattak be az olasz képviselőházban.
  • Armin Laschetet választották meg a CDU elnökének
    Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnökének győzelmét hozta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító, online kongresszusa. Laschet borítékolhatóan CDU-elnök lesz, ám közel sem biztos, hogy ő váltja majd Angela Merkelt a kancellári székben az őszi szövetségi parlamenti választásokat követően.
MTI Hírfelhasználó