Együtt imádkozik a világ a szíriai békéért
Róma városa és a világ a Ferenc pápa által a szíriai békéért mára meghirdetett böjt és imanapra készül.
2013. szeptember 7. 14:27

A békeimát az egyházfő személyesen vezeti Szent Péter téren, ahova keresztényeket és muzulmánokat, hivőket és nem hívőket is várnak. Budapesten virrasztást tartanak.

A Ferenc pápa által a békéért meghirdetett szombati nemzetközi böjt- és imanap központi helyszíne a római Szent Péter tér lesz az egyházfő vezette virrasztáson, de a békeimához az egész világon csatlakoznak a vallási közösségek és a nem hívők is.

Szombat délután fél ötkor nyitják meg a Szent Péter teret a virrasztáson részt venni akarók előtt. Az egyházfő rendelkezése szerint a tér szélén és az oszlopcsarnokában lesz lehetőség gyónásra.

A Szíria, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért meghirdetett imavirrasztás körmenettel kezdődik fél hétkor. A Szent Péter téren körbe viszik a latinul Salus Populi Romani (a római nép üdvössége) nevű Mária-kegyképet. Az első évezredből származó, oltalmazó Szűz Mária-ikont a római Santa Maria Maggiore bazilikában őrzik, ahova Ferenc pápa megválasztása óta gyakran jár imádkozni.

Ezután felolvassák a pápának a múlt vasárnapi úrangyala imádságkor (angelus) elmondott beszédét. Ebben a pápa "békekiáltást" intézett a világhoz: "törjön ki a béke; soha többé ne legyen háború!". Az egyházfő határozottan elítélte a vegyi fegyverek alkalmazását Szíriában, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az erőszak sohasem vezet békéhez. A nemzetközi közösséget a pápa a szíriai helyzet békés megoldására szólította fel, a keresztény és más vallású, hívő és nem hívő "jó szándékú" embereket pedig a világ minden részén megtartandó böjt- és imanaphoz való csatlakozásra kérte. Ugyanezt hangoztatta a csütörtökön a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz és a G20-as országcsoport tagjainak Szentpétervárra küldött levelében.

A Magyar Katolikus Egyház is kapcsolódik Ferenc pápa szombatra meghirdetett böjt- és imanapjához - jelentette be még csütörtökön Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára. Mint mondta, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában virrasztás kezdődik Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök vezetésével, a Szent Egyed Közösség és más szerzetesrendek, valamint lelkiségi mozgalmak és testvéregyházak közreműködésével. Ezenkívül országszerte lesznek közös imaalkalmak, de lehetőség lesz egyéni imádsággal, böjttel is csatlakozni.

A római Szent Péter térre több százezres tömeget várnak szombaton. Az előzetes vatikáni program szerint nyolc óra körül Ferenc pápa szól a jelenlevőkhöz és az imához minden földrészen csatlakozókhoz. Ezt a szentségimádás követi, majd a Szentírásból olvasnak fel a békéről szóló fejezeteket. Minden olvasmány után két-két ember vonul az oltárhoz Szíriát, Egyiptomot, a Szentföldet, az Egyesült Államokat és Oroszországot képviselve, és elvégzi a tömjén feláldozásának szertartását. A virrasztás alatt többször hosszabb csendes imát tartanak. Ferenc pápa tizenegy óra előtt zárja az eseményt apostoli áldásával.

A böjt- és imanaphoz a világ keresztény, muzulmán, zsidó, hindu és buddhista vallási vezetői és közösségei is csatlakoztak, valamint számos pacifista mozgalom, politikai és civilszervezet. A Szent Péter térre várják Ahmed Badreddin al-Hasszún szíriai főmuftit, a szunniták vallási vezetőjét, aki ha nem tud Rómába jönni, a damaszkuszi mecsetben tart imát. Pénteken a párizsi mecsetben tartottak békeimát. Csatlakoznak az egyiptomi és közel-keleti keresztények, a Szentföldön szolgáló rendek, a libanoni menekülttáborok keresztény és muzulmán lakosai. A békéért imádkoznak Indonéziában és Irakban is, ahonnan Louis Raphael Sako, az iraki káld szertartású katolikusok pátriárkája jelezte csatlakozását. Csatlakozott a római zsidó közösség is Riccardo Di Segni főrabbi vezetésével.

A Szent Ferenc és a béke városaként ismert olasz Assisiben a Szent Péter téri virrasztással egy időben csendes menetet tartanak egy óriási, szivárvány színű békezászlóval. Nápolyban a San Carlo operaházban "laikus békeimát" rendeznek Schubert és Mozart zenéjével. Számos olasz város polgármesteri hivatalára már kitűzték a békezászlót, és ez lobog az olaszországi ablakokban és teraszokon is. A virrasztáshoz csatlakoztak az olasz szakszervezetek, Róma önkormányzati testülete, az olasz radikális párt, az olasz kormány balközép és jobbközép tagjai, közöttük Emma Bonino külügyminiszter és Mario Mauro védelmi miniszter.

Egy pénteki felmérés szerint a böjtnaphoz és imához az olaszok 28 százaléka csatlakozik, a gyakorló hívők több mint fele. Részvételre szólította fel az európai egyházak híveit az Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek által vezetett Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) is. Róma egész városát és minden fiatalt várok! – üzente Ferenc pápa, aki twitteren a íprayforpeace hastag-címkével hirdeti az imát a szíriai békéért.

Európai katolikus szervezetek is a konfliktus békés megoldását sürgetik

A szíriai konfliktus békés rendezésére és a pápa által szombatra meghirdetett böjt- és imanapon való részvételre szólított fel az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciájának (KEK) elnöke közös közleményében.

Erdő Péter bíborosnak, a CCEE elnökének és Christopher Hill brit püspöknek, a KEK elnökének közleményét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia juttatta el pénteken az MTI-nek. Az esztergom-budapesti érsek és a guilfordi püspök által szignált nyilatkozatban az áll: "szembesülve a szenvedéssel, a pusztítással és a halálesetekkel, amelyeket a nemes szír népnek már hosszú ideje el kell viselnie, megerősítjük, hogy nemet mondunk a háborúra".

Mint írták, minden nemzetet, "különösen a Szentpéterváron, a G20-csúcstalálkozón összegyűlteket" arra szólítanak fel, hogy részesítsék előnyben a párbeszéd útját a fegyverekével szemben.

"Biztosak vagyunk abban, hogy Isten segítségével a józan értelem felül tud kerekedni, és el tud vezetni az igazságban, igazságosságban, szeretetben, szabadságban és minden kisebbség, különösen az országban élő keresztények tiszteletében történő" békés egymás mellett éléshez - írták.

Hozzátették: e pillanatban különösen sokat gondolnak minden keresztény hívőre és családjukra, akik érintettek a szíriai konfliktusban. Tömeges kivándorlásuk azzal a kockázattal jár, hogy a kereszténység több mint ezeréves jelenléte megszűnik ebben a térségben - hangsúlyozták.

A nyilatkozatban arra kérték valamennyi európai egyház híveit, hogy csatlakozzanak a nemzetközi közösséghez a Ferenc pápa által Szíria békéjéért meghirdetett böjt- és imanapon.

Ferenc pápa szeptember elsején nemzetközi böjt- és imanapot hirdetett meg szombatra Szíria, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért. Az imanaphoz csatlakozott Ahmed Bahreddín al-Haszún szíriai főmufti, az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciája és a moszkvai katolikus egyház is, valamint a római zsidó közösség és az olaszországi muzulmánok szervezetei.

A G20, a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő csoport állam- és kormányfői csütörtöktől kétnapos tanácskozáson vesznek részt Szentpéterváron. Ferenc pápa Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és a többi résztvevőnek szóló csütörtöki levelében a szíriai konfliktus békés megoldását sürgette.

MTI - Kossuth Rádió nyomán
MTI Hírfelhasználó