Ma adják át a Gundel Művészeti Díjakat
Fiatal előadó-, illetve alkotóművészek vehetik át vasárnap este az idei Gundel Művészeti Díjat, az életműdíjat Szörényi Levente kapja.
2013. szeptember 8. 10:14

    Szinetár Miklós zsűrielnök a döntésről az MTI-nek megjegyezte, hogy Szörényi Levente elismeréséhez aligha kell kommentárt fűzni, a zeneszerző teljes eddigi munkássága indokolja kitüntetését.

A rendező szerint ebben az évben különleges tehetségeket jelöltek a művészeti felsőoktatási intézmények, nem volt könnyű az idei erős mezőnyből kiválasztani a pályakezdés előtt álló díjazottakat. 

Kosik Anitát és Sándor Pétert a Színház- és Filmművészeti Egyetem javasolta az elismerésre. A zeneakadémisták közül Kovács Gergely zongoraművészt és az ének szakos Ruszó Alexandrát választották. 

A táncosok közül a néptáncos Kovács Gábort, illetve Horányi Adrienn klasszikus táncost ismerik el. A képzőművészeti elismerést Tőkés Rékának ítélték, a plasztikai alkotók közül Magyari Balázs kap díjat.

Az úgynevezett Sztár-lett kategória díját az Attraction Látványszínház nyerte el. 

A Gundel Művészeti Díjat Láng Györgynek, a Gundel Étterem tulajdonosának kezdeményezésére magánemberek alapították. Az először 2001-ben átadott díjat 2011-ben átalakították: az elismerést az életműdíj kivételével csak pályakezdés előtt állóknak ítélik oda. 

A Gundel Művészeti Díj célja, hogy a művészeti felsőoktatási intézmények jelöltjei közül kikerülő díjazottak minél több lehetőséget kapjanak karrierjük elindulásához. 

mti
MTI Hírfelhasználó