Izrael Washingtonnál tiltakozott a palesztin kiszivárogtatások miatt
Izrael panaszt emelt Washingtonban, mert a palesztinok az előzetes megállapodást megszegve híreket szivárogtatnak ki a béketárgyalásokról - írta vasárnap a Háárec című izraeli napilap.
2013. szeptember 8. 14:12

    Jichák Molho, az izraeli tárgyalódelegáció tagja, Benjámin Netanjahu miniszterelnök tanácsadója telefonon panaszt tett Martin Indyknél, Barack Obama elnök közel-keleti különmegbízottjánál, mert szerinte a palesztinok a tárgyalásokról a médiának adott kiszivárogtatásaikkal megsértették az Izrael, a palesztinok és az amerikai külügyminiszter között kötött megállapodást – közölte a lappal egy neve elhallgatását kérő izraeli vezető tisztviselő.


Július végén, az izraeli-palesztin béketárgyalások washingtoni megindulásakor mindkét fél megígérte, hogy nem közli a találkozásokon történteket, sőt még az ülések időpontját sem a sajtóval, és csak az Egyesült Államok szólhat a megbeszélésekről a média képviselőinek.
Az elmúlt héten mégis több palesztin vezető adott névvel vagy anélkül nyilatkozatot arról, hogy a tárgyalások nem haladnak előre. A Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának főtitkára, Jászir Abed Rabbo a Palesztina Hangja rádiónak szerdán azt mondta, hogy "a mai napig nem történt előrelépés", és ez nem is várható Izraelre gyakorolt nagyobb amerikai nyomás nélkül.


Nabíl Saat, a Fatah mozgalom egyik vezetője múlt vasárnap úgy nyilatkozott a Ma'an nevű palesztin hírügynökségnek, hogy eddig semmire sem jutottak, hozzátéve, hogy az elmúlt hat hétben Izrael bemutatta az általa tárgyalásra szánt ügyeket.
Egy palesztin vezető neve elhallgatását kérve azt szivárogtatta ki, hogy Izrael Ciszjordánia területének hatvan százalékán javasolta ideiglenes határokkal Palesztina megteremtését. Ezt a palesztinok elutasították, és azt kérték: előbb egyezzenek meg arról, hogy a palesztin állam az 1967-es vonalakon alapul, majd csak ezután vitassák meg az ehhez vezető szakaszokat.


Egy másik, szerdán névtelenül a kínai Hszinhua hírügynökségnek nyilatkozó palesztin vezető szerint Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy csakis biztonsági ügyeket vitasson meg, és benyújtott egy ezekről szóló tizenhét pontos javaslatot.


Izrael nem reagált a palesztinoktól származó hírekre egészen addig, amíg Mahmúd Abbász palesztin elnök is meg nem szólalt. A hét végén Abbász egy arab sportdelegációnak azt mondta, hogy ha Izrael elutasítja az Ehud Olmert idején már felajánlott területi arányokat, akkor a palesztinok elutasítják a területcseréket, és egy az egyben követelik az 1967 előtti Ciszjordániát. 

mti