Brüsszeli siker: indulnak a kifizetések
Napokon belül elindulhatnak a kifizetések a leállított operatív programoknál – tudatta Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.
2013. szeptember 9. 15:08

Johannes Hahn ezt az után jelentette be, hogy tárgyalt Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral, a Nemzeti Fejlesztés Ügynökséget (NFÜ) irányító kormánybiztossal. Az osztrák biztos közölte, hogy Magyarország elfogadta a bizottság korrekciós javaslatát, amire azért volt szükség, mert egyes korábbi, már elszámolt szerződéseknél hiányosságokat találtak. Azt nem említette, hogy az érintett projektekre szánt források hány százalékát érinti a korrekció, de hangsúlyozta, hogy Magyarország ezt a pénzt nem veszíti el, ha év végéig megfelelően el tudja költeni. Ez szerinte az Európai Bizottságnak is érdeke.

Lázár: A pénz nem vész el

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a tárgyalást követően azt mondta, Magyarország elfogadja az Európai Bizottság javaslatát az uniós támogatások ötszázalékos korrekciójára tíz olyan operatív program esetében, amelyet a mérnökkamarai regisztráció és a magyar nyelvtudás követelménye érint.

Az államtitkár, aki kormánybiztosként irányítja a Nemzeti Fejlesztés Ügynökséget, tisztességes megállapodásnak nevezte az Európai Bizottsággal kötött alkut. Mint fogalmazott, a kormány azért fogadja el a felajánlott korrekciót, mert a pénz így nem vész el, hazánknak lehetősége van újra felhasználni. Az összeg lekötéséhez az NFÜ-nek év végéig kell megpályáztatnia a pénzt és szerződést kötnie a kedvezményezettekkel. Lázár János 230-250 millió euróra (69-75 milliárd forint) becsülte a korrekció által érintett összeget, a megállapodással pedig szerinte kétmilliárd euró mozdul meg Magyarországon.

„Ez az ország fejlődése szempontjából kiemelkedő nagyságrendű összeg, és a megállapodás jó befektetés Magyarország részéről” – állapította meg Lázár János.

Túlzó pletykák

Korábban Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős biztos szóvivője azt közölte, messzemenően túlzóak azok a sajtópletykák, hogy akár kétmilliárd eurós – vagyis mintegy 600 milliárd forintos – pénzügyi korrekciót is elvárhat az EB Magyarországtól az uniós pénzzel kapcsolatban. Wheeler szerint a brüsszeli bizottság részéről a 2007 és 2013 közötti időszakra nézve tíz olyan operatív programmal kapcsolatban merültek fel aggályok, amelyeket a regionális fejlesztést szolgáló EU-alapból finanszíroznak.

Lázár János augusztus 12-én jelentette be: a kormány sürgős akciótervet dolgoz ki a 2007–13-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at egyelőre nem finanszírozott. Hozzátette, intézkedéseket kell hozni a probléma megoldására, hogy hazánk ne veszítsen el mintegy 500-600 milliárd forintnyi uniós forrást a 8200 milliárd forintnyi 2007–13-as hétéves keretből.

MTI/MNO nyomán
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
  • Mikulássapkás hazugság
    Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
MTI Hírfelhasználó