600 milliárdos uniós fejlesztési forrás érkezik a héten
Megteremtődik a lehetősége felgyorsítani a fejlesztéseket - mondta Az Estében a Miniszterelnökség kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.
2013. szeptember 11. 07:23

A helyettes államtitkár a műsorban kifejtette: a következő időszakban a pályázatok végrehajtására kell helyezni a hangsúlyt. Ha kell, egyenként megnézik, mi lassítja a projekt megvalósítását, és szükség esetén beavatkoznak, hogy Magyarország egyetlen forrást se veszítsen. Megismételte, hogy 1500 milliárd forint szerződésállományt érintett az Európai Bizottság által felfüggesztett kifizetés, és az 5 százalékos szankció 70-75 milliárd forintot jelent.

Magyarország a felfüggesztés óta 600 milliárd forint számlát küldött az Európai Bizottságnak, ebből a szankcióval érintett összeget nem fizetik ki, de ezt a forrást az ország felhasználhatja ebben a fejlesztési ciklusban - tette hozzá.

Csepreghy Nándor elmondta, hogy a következő két-három hónap kulcsfontosságú, mert most lesz lehetőség arra, amire 2010-ben nem volt: az uniós források felhasználása rendszerének átalakítására. A 2014 január elsejétől induló új fejlesztési periódusban olyan rendszert szeretnének működtetni, amelyben nagyobb feladata és felelőssége van a szakmapolitikát irányító minisztériumoknak, a Miniszterelnökség háttérintézményeként pedig működne egy központi koordináció a makrogazdasági szempontok figyelembevételére.

MTI
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó