Járóka Lívia és Joseph Daul a roma nők társadalmi integrációjáról
A roma nők jobb társadalmi integrációját sürgeti kedden kiadott közös közleményében Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciójának francia vezetője és a magyar Járóka Lívia, aki az EP egyetlen roma képviselője, és a téma jelentéstevője egyben.
2013. szeptember 17. 16:19

    Járóka a kommünikében kijelenti: számos kutatás támasztja alá, hogy a roma nők jelentik a legsérülékenyebb társadalmi csoportot az Európai Unióban, és a legtöbb esetben képtelenek szabadon dönteni az életüket meghatározó kérdésekben, így alapvető jogaikat sem tudják gyakorolni. A fideszes politikus tudatja, hogy ezzel foglalkozó, készülő jelentésében több javaslatot is megfogalmaz az uniós intézmények és a tagállamok számára, amelyek révén úgy véli, orvosolhatóak a keretstratégia intézményi és szakpolitikai hiányosságai.


    "A nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretrendszerének további végrehajtása során külön célcsoportként kell nevesíteni a roma nőket, felmérni és figyelembe venni sajátos szükségleteiket, legsérülékenyebb csoportjaik számára pedig külön védelmet biztosítani" - húzza alá Járóka Lívia.
    Joseph Daul, a néppárti frakció vezetője rámutatott, hogy a néppárt már 2011-ben, a magyar uniós elnökség idején is teljes mértékben kiállt a romaintegrációs stratégiák elindítása mellett.


    "A néppárti frakció mindig az élvonalban küzdött Európa legnagyobb etnikai kisebbségének társadalmi befogadásáért, és föltett szándékunk, hogy a folyamat szereplőit gyorsabb haladásra és látható eredmények teljesítésére ösztönözzük" - idéz a közlemény az elzászi politikust.


    A közleményből az is kiderül, hogy szerdán közmeghallgatást tartanak a témában az EP illetékes szakbizottságai, a hét második felében pedig Járóka Lívia vezetésével tényfeltáró bizottság utazik Magyarországra és Horvátországba.

mti
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó