Pest megyére és a fővárosra másodfokú riasztást adtak ki a viharos szél miatt
Másodfokú riasztást adott ki a viharos erősségű szél miatt Budapestre és Pest megye több járására kedd délután az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezeken a területeken a következő órákban óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökésekre is számítani lehet.
2013. szeptember 17. 16:53

    Ugyancsak az erős szél miatt Pest, Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megye több járásában elsőfokú riasztás van érvényben.
    A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében kiemelte: viharos széllel, intenzív csapadékkal, néhol zivatarral hidegfront vonul át az ország fölött.


    Mint írták, a már lehullott esővel együtt a Dunántúl nyugati és északi részén területi átlagban is 20 milliméter feletti napi csapadék várható. Kisebb körzetekben másutt is lehullhat hasonló mennyiség.


    Az északnyugati szelet kísérő legerősebb lökések a Dunántúlon, majd kora délutántól már az Alföld középső és délnyugati részén, estétől pedig északkeleten is várhatóan elérik a 60-75 kilométeres erősséget. A Balaton térségében, a budai hegyekben és a főváros budai oldalán 80-90 kilométeres széllökések is előfordulnak. Estére a Dunántúlon már veszít erejéből a szél, majd éjszaka keleten is mérséklődik.


    A front mentén délutántól a Tiszántúlon és északkeleten valószínű zivatar, amelyet kisebb méretű jég, viharos szél kísérhet, és lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék is eshet. Heves zivatarnak viszont kicsi a valószínűsége - írta a meteorológiai szolgálat.


    A kedd éjfélig érvényes veszélyjelzés szerint másodfokú figyelmeztetés csak Budapesten és Pest megyében van érvényben az erős szél miatt. A citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést 12 megyére adták ki (Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas és Veszprém megye). Ezeken a területeken is lehetnek 70 kilométeresnél erősebb széllökések.


    Ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés érvényes a Dunántúlon Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében, ahol több mint 20 milliméter eső eshet. Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye esetében pedig arra figyelmeztettek, hogy az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt is 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

mti
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó