Babára várva - a férfi meddőségről
A gyermektelenség okát nem csak a nőben lehet keresni, a férfiaknál is előfordulhat meddőség.
2013. szeptember 24. 09:59

Hazánkban a meddő párok aránya 15-20 százalék, 5-6 esetből egyben a férfi terméketlensége áll a háttérben. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa az okokra és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Mikor lehet szükség kivizsgálásra?

Ha egyéves rendszeres próbálkozás után sem jön össze a baba, érdemes szakemberhez fordulni, mégpedig először urológushoz, andrológushoz. A férfiak kivizsgálása egyszerű, kezdeti lépései fájdalommentesek, ugyanis a fizikális vizsgálatok után sperma analízis történik, amit szükség esetén ki lehet egészíteni vérből történő hormonvizsgálattal, genetikai-, ultrahang- vagy röntgen vizsgálatokkal.

Az eredmények birtokában számos problémára derülhet fény, így például a spermiumok termelődési zavarára. Különböző tényezők miatt ugyanis (például fertőzés, here visszértágulat, gyógyszerek mellékhatása, meleg-ártalom, stb.) a spermiumok mozgási és alaki rendellenességeket produkálhatnak vagy alacsony lehet a számuk. Az is előfordulhat, hogy valamilyen ondóúti elzáródás miatt a spermiumok nem tudnak megfelelően ürülni. Néhány esetben spermium ellenes anyagok, antitestek termelődhetnek (például a mellékhere sérülése vagy fertőzése után), amelyek akadályozzák azok mozgását vagy megtermékenyítő képességét. Az alacsony tesztoszteronszint és bizonyos szexuális problémák szintén okozhatnak terméketlenséget. Ugyanakkor az esetek nem elhanyagolható részében úgynevezett „idiopathias meddőségről” van szó, amikor nem ismeretes pontosan, mi akadályozza a termékenységet.

Kezelési lehetőségek

-A sikeres kezelés főleg attól függ, hogy kinek milyen betegsége van, kiderült-e a kivizsgálások során, mi okozza a problémát - hangsúlyozza dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa. - Ha például here  visszértágulat okozza a problémát, akkor a műtét után az esetek 70 százalékában javul a spermakép. Ám ha valakinek egyáltalán nincs spermiumtermelődése és herebiopszia által nyerhető spermiumsejt, asszisztált reprodukciós kezelések jöhetnek szóba. Ilyenkor a sikeresség 20 százalék körüli. Amikor egyéb, nem súlyos zavarok vannak jelen, gyógyszeresen, vitaminnal vagy egyéb módszerrel 60 százalékban érhető el siker.

Dr. Szűcs László szerint fontos bizonyos életmódbeli tényezők kiiktatása, illetve egyfajta életformaváltás. Az urológus tanácsai:

- Napi 10 szálnál több cigaretta már növeli a meddőség esélyeit, így a gyermeket tervezőknek érdemes lemondania a dohányzásról.

- Az elhízás is csökkenti a nemzőképesség esélyeit, így a testsúly normalizálása és a mozgás különösen hangsúlyos ebből a szempontból is.

- Nyilvánvalóan érdemes kerülni a drogokat és a túlzott alkoholfogyasztást.

- A forró fürdő és a szauna a meleg miatt csökkenhetik a spermiumok termelődését és életképességét, a tervezett fogantatás idején nem ajánlott a használatuk.

- A szoros ruhadarabokat érdemes lazábbakra cserélni, optimális lehet a boxeralsó.

- Érdemes megtanulni valamilyen stresszkezelő módszert (relaxáció, meditáció, jóga) vagy elkezdeni egy kreatív hobbit, ami segít a lelki egyensúly megteremésében.

www.oxygenmedical.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó