Hideg, borús napok jönnek
A jövő héten többnyire borús lesz az ég, többször várható eső, és a szél is többször megerősödhet.
2013. szeptember 29. 17:30

Október első napjaiban a minimumhőmérséklet már többfelé 0 fok alatt alakul, akár mínusz 5 fokig is lehűlhet a levegő. Néhol még nappal sem lesz plusz 6 foknál melegebb - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, de az északi-északkeleti határvidéken rövid időszakokra kisüt a nap. A Szentgotthárd-Debrecen vonaltól délre sokfelé várható eső. Az északkeleti szél többfelé megélénkül, északkeleten-keleten több helyen meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 5 és 10 fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet 10 és 18 fok között alakul, délnyugaton lesz a hidegebb.

Kedden észak, északnyugat felől csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap, ugyanakkor az Alföldön többnyire erősen felhős vagy borult marad az ég. Kezdetben délen még várható eső, délután viszont megszűnik a csapadék. Megélénkül, keleten néhol megerősödik majd a szél. A minimumhőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de északon hidegebb is lehet. A nappali maximumok várhatóan 12 és 18 fok között várható.

Szerdán változóan felhős idő várható több, kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat zápor és a szél keleten többfelé megerősödik. A minimumhőmérséklet általában 2 és 7 fok között várható, de a fagyzugokban ennél hidegebb valószínű. A legmagasabb hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul.

Csütörtökön és pénteken nagyobbrészt derült időre lehet számítani, helyenként tartósan felhős maradhat az ég, csapadék nem várható. Csütörtökön még néhol erős lehet az északkeleti szél. Csütörtökön a leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 4 fok között, nappal 8 és 13 fok között alakul a hőmérséklet.

Helyenként pénteken is megélénkülhet a szél. Ekkor a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 5 és plusz 2 fok között alakul. A délután folyamán 8-13 fokig melegedhet a levegő.

Szombaton helyenként tartósan megmaradhat az éjszaka képződő köd. Néhol derült, másutt borongós lesz az ég, de csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban mínusz 5 és plusz 2 fok között alakul a hőmérséklet, a nappali maximumok várhatóan 6 és 13 fok között alakulnak.

Vasárnap nagyobbrészt erősen felhős idő várható, és elszórtan eső is valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 5 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

Európa időjárása

Skandinávia fölött anticiklon helyezkedik el, hatására kontinensünk északi felén nagyobb területen napos, száraz az idő. Izlandtól északra, és az Urál előterében ciklon örvénylik ezért a Brit-szigetek északi felén, valamint a Kelet-európai-síkságon erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső. Ugyancsak ciklonális hatások érvényesülnek Nyugat- és Közép-Európa fölött, ahol egy hosszan elnyúló frontálzóna húzódik, így a 45. és 50. szélességi kör között nagy területen borult az ég, és többfelé fordul elő csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Földközi-tenger térségében továbbra is 25 fok körül alakul. Másutt azonban az ilyenkor megszokotthoz képest már több fokkal hidegebb van; Lengyelországban 10, 14, Észak-Skandináviában 5, 8 fokot mutatnak a hőmérők.

Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását a délről érkező melegfront és a már említett északkeleti ciklon hátoldalán érkező hideg levegő együttesen alakítja.
 

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó