"Magyarország ezt nem hagyhatja válasz nélkül"
A Mol portfóliójának felülvizsgálatára, az INA-részvények eladásának előkészítésére kéri fel az olajtársaság menedzsmentjét a magyar kormány.
2013. október 2. 14:21

A kabinet döntéséről a Kormányzati Információs Központ tájékoztatott szerdán.

A kormány emellett utasította az igazságügyért felelős minisztert, illetve a Mol állami tulajdonban lévő részvényeinek tulajdonosi jogát gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetőit, vizsgálják meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek a Mol-INA-ügyben a Mol-t, illetve Magyarországot ért sérelmek orvoslására. A kabinet arról is döntött, hogy a külügyminiszter lemondja részvételét a csütörtökön Dubrovnikban megrendezendő energiabiztonsági találkozón.

"Horvátországban a Mol ellen zajló folyamatos politikai kampány mellett, a horvát pénzügyminiszter nyilvános fenyegetése országa legnagyobb befektetőjével szemben, valamint a horvát igazságügyi szervek általi eljárások a Mol egyes vezetőivel szemben is arra utalnak, hogy gazdaságon kívüli eszközökkel kívánnak nyomást gyakorolni. Ezek a módszerek az Európai Unióban elfogadhatatlanok, ezeket a lépéseket Magyarország nem hagyhatja válasz nélkül" - olvasható a Kormányzati Információs Központ közleményében.

Elfogatóparancs Hernádi ellen

Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgató ellen szeptember 27-én adott ki elfogatóparancsot a zágrábi bíróság. A Heti Válasz korábban arról írt, a zágrábi ügyészség azt a vádat erőlteti, hogy Hernádi a Mollal egyébként több fronton harcoló Gazprom ciprusi csápjain keresztül vette meg Ivo Sanadert, Horvátország korábbi miniszterelnökét.

A Mol korábban visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte, soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, nem adott vesztegetési pénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait.

Szeptember 16-án a Legfőbb Ügyészség megválaszolta azt az újabb jogsegélykérelmet, amellyel a horvát ügyészség Hernádi ügyében élt – tájékoztatott akkor Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője. A sajtószóvivő közleménye szerint a horvát államügyészség Korrupció és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának a Hernádit érintő ismételt jogsegélykérelmét a horvát igazságügyi minisztérium a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) küldte meg. A kérelmet a KIM a Legfőbb Ügyészségre továbbította, ahol azt elbírálták, majd megválaszolták.

Kedd délután hatályba lépett az Interpol körözése, valamint az európai elfogatóparancs Hernádi ellen – közölte a Jutarnji List horvát napilap portálja.

Hernádi kiadatásának eshetőségei

A Mol-vezérigazgató kiadatása számos akadályba ütközhet, az egyik ilyen az európai jogsegélyegyezmény érvényesíthetősége. Igaz ugyan, hogy Horvátország nemrég csatlakozott az EU-hoz, ám 2011-ben megkötött csatlakozási szerződése egyelőre csak függelékében említi azt a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló egyezményt és a kiegészítő jegyzőkönyvét, amelyet 2000-ben, illetve 2001-ben kötöttek az unió tagállamai. Ezek Horvátországra nézve csak akkor lépnek majd hatályba, ha erről az EU igazságügy-miniszterekből álló tanácsa külön döntést hoz, mégpedig egyhangú szavazással.

A nemzetközi körözés alapján hazánk minden valószínűség szerint nem adja ki Hernádit. Ha külföldre utazna kiadatása a körözéssel összefüggésben szintén inkább politikai, mint jogi döntés volna.

Az európai elfogatóparancs elrendelése új helyzetet teremt. Abban az esetben ugyanis, ha egy olyan ügyben kérik a kiadatást, melyben az adott országban már folytattak hatósági eljárást, az illetőt nem kötelessége elfognia az államnak. A Központi Nyomozó Főügyészség a korrupciógyanú kapcsán ezt már megtette. Az magyarországi eljárás lezárása miatt még az is kérdéses, hogy más uniós tagállam kiadhatná-e Hernádit Horvátországnak.

A horvátok ily módon csupán akkor tudnák kikényszeríteni Hernádi kiadását, ha új tényállást állítanának fel, és új büntetőeljárást kellene indítani ellene.

MTI/MNO nyomán
  • Háború a nemzetállamok ellen
    Az internethasználók több mint negyven százaléka kezeli a platformot. Zuckerberg úr tehát moshatja kezeit: rajta igazán semmi nem múlik – vagy talán éppen majdnem minden?
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
  • A Jogi Könyvszalon gyarapíthatja közös tudásunkat
    A francia mintára létrejött Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez - mondta köszöntőjében az államfő a hagyományteremtő szándékkal megszervezett, jogi könyveket bemutató első ilyen rendezvényen.
MTI Hírfelhasználó