Amerikai költségvetési vita - Kudarccal végződött a fehér házi egyeztetés
Kudarccal végződött szerda este Barack Obama amerikai elnök és a kongresszus vezetőinek másfél órás egyeztetése arról, hogyan lehetne kilábalni a kormányzat részleges leállásához vezető helyzetből.
2013. október 3. 11:56

    Ez volt az első tárgyalás az ellenérdekelt felek között azóta, hogy október 1-jére virradóra lejárt az átmeneti költségvetés elfogadásának határideje, és a szövetségi kormány kénytelen volt fizetés nélküli szabadságra küldeni 800 ezer alkalmazottját. A két párt vezetői a szerdai sikertelen fehér házi egyeztetést követően egyaránt a másik fél hajthatatlanságát okolták a megállapodás elmaradása miatt. Abban egyetértettek, hogy a konfliktusforrás az egyes részleteiben most bevezetésre kerülő amerikai egészségügyi reform, amely egyebek között további több mint 30 millió emberre terjeszti ki az egészségbiztosítási rendszert.

    John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke a tanácskozásról távozóban azzal vádolta meg az elnököt, hogy még mindig nem hajlandó tárgyalni. Boehner szerint a beszélgetés barátságos volt, de kevés haladás történt. Mint mondta, azt szeretné, ha az elnök és a demokraták hajlandók lennének a komoly vitára a szövetségi kormányzat finanszírozásával kapcsolatban.
    Nehezményezte, hogy a szenátus négy ízben is elutasította a képviselőház által benyújtott, december 15-ig szóló, részleges költségvetési javaslatot (amely mindannyiszor el kívánta vonni az Obama-kormányzat legjelentősebb vívmányának tekintett egészségügyi reform finanszírozásának forrásait).

    Boehner úgy vélekedett, hogy a szenátusnak megbízottakat kellene kineveznie a képviselőházi és a szenátusi javaslatok áthidalásáról folytatandó tárgyalásokra.
Harry Reid, a szenátus demokrata elnöke ezzel szemben azt állította, hogy Boehner volt elutasító, amikor azt a javaslatot tették neki, hogy az átmeneti költségvetés elfogadásáért cserébe tárgyaljanak kérdések széles köréről a kormánypárttal.
Azt Reid is hangsúlyozta, hogy az elnök "erős, erős, erős" volt, és elutasította, hogy a kormány finanszírozásának újraindítása érdekében új tárgyalásokba kezdjenek az egészségügyi reformról, amelyet a republikánusok tiltakozása ellenére tavaly a Legfelsőbb Bíróság alkotmányosnak talált.

"Ha szokásunkká válik, hogy megengedjük azt, hogy néhány ember, egy párt - legyen az a demokrata vagy a republikánus - szélsőséges szárnya zsarolhasson olyan fenyegetéssel, amely aláaknázza az Egyesült Államokba vetett teljes hitet és bizalmat, akkor minden utánam következő elnök olyan helyzetben találja magát, amelyben képtelen a hatékony kormányzásra" - jelentette ki Barack Obama a CNBC televíziónak a fehér házi tárgyalásokat megelőzően.

A "szélsőséges szárny" kifejezéssel Obama a Republikánus Párton belül az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom által támogatott képviselőkre utalt.
Nancy Pelosi, a képviselőházi demokrata kisebbség vezetője az államadósság-plafon megemelésének kérdésében kialakult konfliktussal kapcsolatban a fehér házi egyeztetést követően kijelentette, hogy Obama nem fogja az amerikai alkotmány úgynevezett XIV. kiegészítésére hivatkozva, önállóan kiterjeszteni a limitet.

Az Egyesült Államok fizetésképtelenné válik, ha a kongresszus október 17-ig nem hagyja jóvá a 16,7 milliárd dolláros államadósság-limit megemelését.
Az amerikai kongresszus egyébként a szövetségi kormányzat legutóbbi, 1995 és 1996 fordulóján történ leállása óta több mint 100 ideiglenes költségvetést fogadott el, a legtöbbet jelentősebb konfliktus nélkül. A jelenlegi vita tartalmának és időzítésének hátterében az áll, hogy az egészségügyi biztosítások piacán október 1-jén nyílt meg a lehetőség az eddig a rendszeren kívül állók nagy tömegeinek csatlakozására. 

mti
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Semmi esélye a habarékellenzéknek az egységes jobboldallal szemben
  Kormányzásképtelen a baloldalon az a hatalomtechnikai alkukon alapuló ellenzék, amelynek sem közös ideológiája, sem közös víziója nincsen – véli Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az egység mára egyértelműen a jobboldal sajátossága, az Orbán Viktor által létrehozott jobboldali szövetség pedig rendkívül sikeres, a mostani parlamenti ciklus felénél is a biztos pártválasztók között ötven százalék feletti támogatottsággal bír.
 • Fiataloknak kínál élményeket hazánkban a várjárás
  A nagyvázsonyi vár felújításának eredményeként nőni fog a térség gazdasági vonzereje és munkahelyteremtő képessége - hangsúlyozta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.
 • Egyetlen kézbe került Európa szuperexpressz gyártása
  Meglepetés: engedélyezte az Európai Bizottság a Bombardier felvásárlását a francia szuperexpressz gyártójának.
MTI Hírfelhasználó