Exportkonferencia - Varga: a hazai kkv-k minél nagyobb arányban jussanak ki a nemzetközi piacokra
Varga Mihály szerint a magyar külgazdasági stratégia egyik kiemelt célja, hogy a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások (kkv-k) az eddigieknél nagyobb arányban jussanak ki a nemzetközi piacokra.
2013. október 3. 13:52

    A nemzetgazdasági miniszter ezt a Megújul a magyar export című konferencián mondta csütörtökön Budapesten, hozzátéve, hogy az idei év és a következő évek egyik legnagyobb feladata, hogy a kormányzat az eszközrendszerével támogassa a hazai kkv-kat abban, hogy elérjék a nemzetközi piacokat.
    Kifejtette: ebben segít az is, hogy kiterjedtebbé vált az Új Széchenyi Terv pénzügyi programjainak felhasználása, felgyorsultak a Jeremie-program során nyújtott fejlesztési kihelyezések, a 2010. végi 37 milliárd forintról 2013. február végéig 149 milliárd forintra nőtt a kedvezményes hitelek kihelyezése. Emellett 2012 őszén a korábbi 320 milliárd forintról 1200 milliárd forintra emelte a kormány az Eximbank garantált forrásoldali keretét.
    A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: Magyarország külkereskedelmi forgalma 2012-ben mintegy 80 milliárd eurós exportot, illetve több mint 73 milliárd eurós importot jelentett, így a kiviteli többlet hozzávetőleg 6,7 milliárd eurót tett ki, az idei évre vonatkozó adatok további javulást jeleznek. A magyar export szerkezete korszerű, a kivitel túlnyomó hányadát magasan feldolgozott termékek adják, de a kivitel döntő részét a külföldi tulajdonú nagy multinacionális cégek bonyolítják le, emiatt is javítani kell a kkv-k exporttevékenységét - fűzte hozzá a miniszter.
    Fontosnak nevezte azt is, hogy a kkv-k mind a hazai piacon beszállítóként, mind a külpiacokon exportőrként megerősödjenek.
    Varga Mihály elmondta: e tekintetben az Eximbank lehetőségeit, feltételeit kibővítette az, hogy a bankra vonatkozó törvény módosítása révén kiterjeszthette tevékenységét a hazai beszállítókra, illetve az exportcélú befektetések finanszírozásában is részt vesz.
    A miniszter elmondta: a megfelelő finanszírozási forráshoz való jutás elősegítése érdekében a Széchenyi Kártya három elemével, így a folyószámla-, a forgóeszköz- és a beruházási hitelhez jutás lehetőségével egy vállalkozás ma már akár 100 millió forint támogatott hitelhez is juthat. Az egyes hitelekhez a kormány kamat- és garanciadíj-támogatást, valamint viszontgaranciát biztosít is - fűzte hozzá Varga Mihály.
Elmondta: az MNB új vezetése által elindított növekedési hitelprogram a hitelintézetek bevonásával a kkv-k forráshoz jutását segíti, ez szintén javíthatja a külpiacokon való fellépésüket.
A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy fontos külgazdasági cél a "keleti nyitás" megvalósítása, de ezzel párhuzamosan a "nyugati tartás" politikájának szem előtt tartása is.
"El szeretnénk érni, hogy megtartva, sőt, lehetőleg növelve az Európai Unióban elért pozíciónkat, nagy mértékben bővítsük a jelentős fejlődési dinamikát felmutató országokba irányuló kivitelünket" - mondta.
A miniszter a fontos külgazdasági célok között említette Kárpát-medencei gazdasági együttműködés erősítését, a Nyugat-Balkán államaival való gazdasági kapcsolatok bővítését is. Kiemelte: ezzel függ össze a Kárpát Régió Üzleti Hálózat felállítása is, amely hat szomszédos országban együttesen 11 iroda létesítésével számol.
Varga Mihály elmondta, hogy az NGM jelenleg 50 országban 63 állomáshelyen működő külgazdasági szakdiplomata hálózattal rendelkezik. 

mti
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó