Ferenc pápa: A mai egyháznak meg kell válnia a világiasságtól, a pénztől, politikától
A társadalom peremére szorult betegek és szegények segítését és az egyháznak a világi javaktól és érdekektől való elfordulását szorgalmazta Ferenc pápa Assisiben.
2013. október 4. 11:39

Az egyházfő helikopterrel tette meg az utat a Vatikánból az umbriai Assisibe, ahová Olaszország védőszentje, Szent Ferenc ünnepnapján látogatott el. Százezres tömeg várta. "Szegény pápa a szegények között!" - üdvözölte őt az egyik transzparens.

Ferenc pápa elsőként a Seraficum Intézetben ellátott fogyatékos gyermekekkel és a Caritas helyi menhelyén segített szegényekkel, olaszokkal és bevándorlókkal találkozott. A betegek, szegények, rászorulók "ne puszta sajtóhír legyenek, azok hallják meg őket, akik magukat kereszténynek nevezik" - jelentette ki az egyházfő. Hangsúlyozta, hogy emberségesebb kereszténységre van szükség: "nincsen más út, máskülönben az egyház nem több kívülről szépnek tűnő cukrászsüteménynél".

"A mai egyháznak meg kell válnia a világiasságtól, a pénztől, politikától" - fogalmazott a pápa. Kijelentette, ha az egyház a lelkiség helyett a világiasságot választja, az "gyilkos magatartás" lenne, hiszen a világon családok halnak éhen, mások háborúk elől menekülnek vagy a szabadságot keresve halálra találnak". Az utóbbi megjegyzéssel Ferenc pápa a délolasz Lampedusa szigetén csütörtökön történt tragédiára utalt.

A pápa estig tartó látogatása során imádkozik Szent Ferenc és Szent Klára sírjánál, szentmisét mutat be a Szent Ferencről elnevezett bazilika előtti téren, találkozik fiatalokkal és az egyház képviselőivel. Az ebédet Szent Ferenc városának szegényeivel fogyasztja el.     

MTI
MTI Hírfelhasználó