MSZP-s beismerés: Ők járatták le hazánkat az EU-előtt
Az MSZP áll a Tavares-jelentés mögött – ismerte el egy szocialista EP-képviselő. Herczog Edit szerint a Magyarországot elítélő dokumentum Göncz Kinga és Tabajdi Csaba érdeme. A Fidesz szerint kétszínű, alantas és visszatetsző, hogy a szocialisták nem Magyarország érdekeit képviselik az Európai Unióban.
2013. október 7. 07:30

Az MSZP áll a Tavares-jelentés mögött. Bár ezt korábban hónapokig tagadták, most Herczog Edit a szocialisták brüsszeli képviselője saját honlapján büszkélkedett azzal, hogy a Magyarországot elítélő jelentés elsősorban Göncz Kinga és Tabajdi Csaba érdeme, elfogadtatásáért pedig az egész EP-frakció küzdött. A Fidesz szerint kétszínű, alantas és visszatetsző, hogy a szocialisták nem Magyarország érdekeit képviselik az európai unióban. A Jobbik pedig hazaárulásnak tartja, amit az MSZP tett.

Az Európai Parlament júliusban 370 igen és 249 nem, 82 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot. Orbán Viktor miniszterelnök a vitában azt mondta, a jelentés igazságtalan Magyarországgal szemben. „Mi magyarok nem akarunk olyan Európát, ahol a sikeres országokat büntetik ahelyett, hogy elismernék. Nem akarunk olyan Európát, ahol a kétharmados többségben kifejeződő egységet elítélik ahelyett, hogy tisztelnék. Nem akarunk olyan Európát, ahol gyámság alá helyeznek, a szabadságot korlátozzák és nem kiteljesítik” – fogalmazott Orbán Viktor.

Az MSZP vezetői korábban tagadták, hogy közük lenne a Magyarországot elmarasztaló dokumentumhoz. A szocialista Herczog Edit képviselői pályázatát néhány napja hozta nyilvánosságra, ebben elismerte, hogy Tabajdi Csaba és Göncz Kinga mellett az ő érdeme is Tavares-jelentés összeállítása és elfogadtatása. Az EP képviselő ma már nem titkolja, hogy az MSZP áll a jelentés mögött.

„Nem írhattam én név szerint módosítókat, de a felelősségem oszthatatlan a jelentés elfogadásának során, akárcsak a többi huszonegy képviselőnek. Vitatkoztunk az MSZP-vel azon, hogy hol lehet megtalálni pontosan a magyar érdeket végül ezt ott találtuk meg, hogy egyetlen szankció sem maradt a jelentésben és ennek bizonyítéka, hogy egyetlen egy szankció nem lépett életbe Magyarországon” – mondta Herczog Edit.

Az MSZP elnökségi tagja, Kunhalmi Ágnes továbbra is tagadja, hogy közük lett volna a jelentés elkészítéséhez. Kunhalmi Ágnes szerinte nagyon naiv aki azt hiszi, hogy az unió bármely szervét befolyásolni tudja a Magyar Szocialista párt elnöksége.

A Hír TV-nek a Jobbik elítélte a Tavares-jelentés megszavazását. Mirkóczki Ádám szerint ezzel az MSZP hazaárulást követett el.

Alantas és visszatetsző

A Fidesz szerint kétszínű, alantas és visszatetsző, hogy a szocialisták nem Magyarország érdekeit képviselik az Európai Unióban. „Aki ismeri a szocialistáknak a politikai kultúráját meg a módszereit, az pontosan tudta, hogy mi történik – mondta Kocsis Máté. – Igazából most csak az derült ki, hogy már akkor is igazunk volt, és már akkor is az derült ki, hogy egy politikai alapú, koncepcionális, hazug, lejárató jelentést írattak ezzel a portugál kommunistával. Nagyon szomorú, hogy a szocialistáknak fontosabb a saját esetleges politikai hasznuk, már amennyi van ebből, mint az, hogy Magyarország egységesen kiállhasson a saját érdekei mellett az unióban” – hangsúlyozta a politikus.

Ismert, az Európai Parlament júliusban fogadta el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló Tavares-jelentést. Utána Tabajdi Csaba azt nyilatkozta, hogy ezzel sikerült megrendíteni Orbán Viktor nemzetközi tekintélyét.  Az EP-döntésre válaszul a magyar Országgyűlés határozatot fogadott el, amelyben kimondta: az EP szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót.

Hír TV, MNO
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó