Léhmann: Összedöntöttem a devizahitel-szerződést
A Pécsi Ítélőtáblán jogerősen pert nyert ügyvéd szerint nem lehet megkerülni a jövőben a devizahiteles ügyfele ügyében született mostani ítéletet.
2013. október 8. 14:12

Az OTP Bankot beperlő adós 2007-ben vett fel nyolcmillió forint összegű, svájci frankban nyilvántartott hitelt. A jogerős ítéletet kimondó Pécsi Ítélőtábla szerint teljes egészében érvénytelen a kölcsönszerződésnek az a feltétele, miszerint "a hiteldíj (kamat és kezelési költség) változó mértékű, melyet a hitelezők jogosultak egyoldalúan megváltoztatni" – írta hétfőn a Somogyi Hírlap.

Arra felvetésre, hogy az OTP Bank közleménye szerint Magyarországon nincs precedens ítélkezés, illetve hasonló tényállás mellett korábban más törvényszékek több alkalommal, következetesen a mostanival ellentétes tartalmú ítéleteket hoztak, Léhmann György ügyvéd a Kossuth Rádióban úgy reagált: ezzel nem dicsekedne a bank helyében. Kijelentette: „komoly a gyanúm (…), bárki előtt kész vagyok bizonyítani, hogy mérhetetlen nyomást zúdítottak” a bíróságokra, „alapos a gyanú, hogy a bíróságokat képtelenné tették arra, hogy a lelkiismeretüknek és a törvényeknek megfelelő ítéletet hozzanak”.

A jogász szerint a pécsi ítélet megfelel a Kúria munkacsoportja által megformált véleménynek, és megfelel az Európai Bíróság ítéletének is. Utóbbi szerint egy bank két esetben módosíthat a szerződésen: ha az adós számára ellenőrizhetőek a módosítás okai, illetve ha ellenszolgáltatás is áll mögötte – magyarázta Léhmann György.

A Somogyi Hírlap hétfői tudósítása szerint először nyert pert jogerősen devizahiteles ügyfelét képviselve Léhmann György, a hétszáz hasonló ügyben egyszerre eljáró siófoki jogász. Az ügyvéd azt mondta: ügyfelei a döntés nyomán mindösszesen olyan összegű törlesztőrészletet kötelesek fizetni, mint amennyit a szerződés megkötésének időpontjában fizettek.

A megyei napilap - idézve a bíróság határozatából - azt írja: "a szerződés semmilyen mértékben nem rendelkezik arról, hogy a módosításra okot adó tételek (bankközi hitelkamat, fogyasztói árindex, jegybanki alapkamat, állampapírok hozama, lakossági hitelek kockázati tényezői...) változását a hitelezőknek milyen mértékben és arányban kell, illetve lehetséges figyelembe venniük".

A lap közlése szerint a Pécsi Ítélőtábla megállapítja azt is: „e hiányosságok a hitelező javára indokolatlan és egyoldalú előnyt, az adósok terhére indokolatlan és egyoldalú hátrányt teremtenek, ezáltal megvalósul a szerződés egyensúlyának olyan eltolódása, mely megalapozza a kikötés tisztességtelenségét, ezáltal a szerződési feltétel semmisségét”.

„Azt hiszem, összedöntöttem a devizahitel-szerződést" - mondta a lapnak Léhmann György a Pécsi Ítélőtábla határozatáról. Hozzátette: „igaz, hogy ez csak egy ítélet, de a bankot lépésre kényszeríti". Léhmann György szerint a szerződés helyreállításának természetesen bírósági útja is lehetséges, „de ott van az én egyezségi ajánlatom is, melyet néhány hete készítettem, és eljuttattam többek között Orbán Viktor miniszterelnökhöz is" - tette hozzá. Elmondása szerint az általa elkészített egyezségi mintában mindkét fél visel kockázatot.

Kossuth Rádió 180 perc
MTI Hírfelhasználó