Fidesz: újabb rezsicsökkentő lépésekre van szükség
Az, hogy újabb eljárással fenyegetik az országot Brüsszelből, csak még inkább megerősíti abban a Fideszt, hogy a rezsicsökkentés érdekében újabb lépéseket kell tenni.
2013. október 8. 15:15

Jelentette ki keddi budapesti sajtótájékoztatóján a kormánypárt szóvivője. Hoppál Péter arra reagált, hogy újsághírek szerint kötelezettségszegési eljárás indulhat az országgal szemben az energiaárak szabályozása miatt. A politikus azt mondta, a keddi hírek alapján úgy tűnik, hogy az Európai Unió brüsszeli bürokratái és a magyar baloldal is a "multik markában vergődnének", és megpróbálnának az rezsicsökkentés ellen szegülni.

A képviselő közölte: a brüsszeli üzenet szövege szerint a rezsicsökkentés politikája sérti a versenypiacot és a diszkriminációmentesség elvét. A Fidesz viszont úgy gondolja, hogy a magyar családok megélhetését sértette az a politika, amelyik 2010 előtt csak a szolgáltatók extraprofitjára volt tekintettel - jelentette ki.

A szóvivő azt mondta, a szocialista képviselők beismerése nyomán levonható a következtetés, hogy az MSZP székházából felügyelték a Magyarországot lejárató Tavares-jelentést. Kijelentette: így erős lehet a gyanú, hogy a készülő újabb eljárás mögött is a baloldali politikai vezetők állnak.

A Fidesz nem enged a rezsicsökkentés politikájából, folytatni kívánja azt, és nem fogja feladni Magyarország gazdasági függetlenségét - szögezte le. A párt ezért arra "kéri és sarkallja" a kormányt, hogy "ne engedjen a brüsszeli bürokraták nyomásának és ne engedjen a hazai bukott baloldal törekvéseinek" - mondta.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy október végéről a jövő hétre hozták előre a novemberi, 11,1 százalékos rezsicsökkentésről szóló parlamenti szavazást. Hozzátette: ezt követően a 2014-es költségvetésben komoly védelmet szánnak a rezsicsökkentésnek. A harmadik lépés pedig a nonprofit közműszolgáltatásról szóló törvény kidolgozása és elfogadása lesz - jelentette be. Ha ezek után is az látszik, hogy a brüsszeli és a hazai baloldal nyomása túlságosan erős, akkor a rezsicsökkentés védelmét az alaptörvénybe foglalhatják – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy készülnek-e technikai jellegű szabályozásokkal a kifogások kapcsán, azt felelte: a kormány fenntartja a párbeszédet Brüsszellel, a további kérdéseket a szakértőknek kell tisztázniuk. Hozzátette, megvédik a rezsicsökkentést és ha a rezsicsökkentés és a kötelezettségszegési eljárás között kell választani, akkor szembenéznek a döntés következményeivel.

MTI nyomán
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Két majom
  Az érdekes, hogy mindketten beleszóltak, mit beleszóltak, próbáltak beleavatkozni a magyar belpolitikába.
 • Soha nem fogjuk feláldozni egyetlen nemzeti közösségünket sem
  A magyar polgári kormány sohasem fogja feláldozni a nagyhatalmi erőpolitika napi érdekeinek oltárán egyetlen nemzeti közösségét sem, és ilyet más államoktól sem várna el soha – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn az Ungvárhoz közeli Palágykomoróc magyar kormánytámogatással felújított református templomának ünnepélyes átadásán.
 • Borotvaélen táncol Európa leendő nagyasszonya
  Holnap szavaz az Európai Parlament arról, hogy elfogadja-e az Európai Tanács jelöltjét, Ursula von der Leyent az Európai Bizottság új elnökének. Az továbbra is kérdéses, hogy a német politikusnak meglesz-e a szükséges támogatása.
 • Tusványos „rendszerváltó intézmény”
  Egyedülálló műfajt teremtett az idén 30 éves Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos), amikor ötvözte a szabadegyetemi és a fesztiváljelleget – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn, a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó