Ároktői banda - A KIM jár el a szökevények kiadatása ügyében
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) kell intézkednie az ároktői banda múlt héten a házi őrizetből megszökött és Svájcban szerdán elfogott tagjainak kiadatása érdekében - derült ki tárca csütörtöki, az MTI megkeresésére elküldött, az európai és a nemzetközi elfogatóparancsra vonatkozó tájékoztatójából.
2013. október 10. 15:11

    Mint írták, a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvény alapján ha egy külföldön tartózkodó ember ellen büntetőeljárást kell lefolytatni, - akivel szemben kiadatásnak van helye - a bíróság nemzetközi elfogatóparancsot bocsát ki, és az iratokat megküldi a miniszternek.

    Az esetleges elfogásról az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központjának kell tájékoztatnia a KIM Nemzetközi Büntetőjogi és Strasbourgi Bírósági Képviseleti Főosztályát, amely kiadatásban központi hatóságként vesz részt.
 

  A tájékoztató szerint más eljárás érvényes, ha uniós tagállamban, és más, ha az unión kívül fogják el a keresetteket. Az ároktói banda megszökött tagjait az unión kívül fogták el, így az európai kiadatási egyezmény alapján kiadatási kérelmet kell előterjesztenie az országnak. Az előterjesztésről a közigazgatásért és igazságügyért felelős miniszter dönt.

    A kiadatási kérelmet - mellékletekkel, illetve megfelelő fordítással együtt - az elfogástól számított 18 napon belül meg kell küldeni az illetékes külföldi igazságügyi hatóságnak. Ezen határidő indokolt esetben 40 napra meghosszabbítható. A megkeresett igazságügyi hatóság döntésének meghozatalára nincsen megszabott határidő - olvasható a KIM tájékoztatásában.

    A rendőrség a múlt szombat délelőtt tette közzé, hogy péntek éjjel megszökött a házi őrizetből az ároktői banda két tagja.
    Az ORFK kommunikációs szolgálata szerda este honlapján közölte, hogy a 26 éves R. Henriket és az 51 éves id. R. Elemért a svájci Oftringenben elfogták.
    Kovács Viktória, az ORFK szóvivője csütörtökön elmondta, a két körözött férfit egy svájci bérház lakásában a helyi rendőrök találták meg. Az elfogás körülményeiről annyit közölt, hogy a két férfi nem tudott ellenállást tanúsítani. Azt, hogy miként menekültek el Magyarországról, még vizsgálja a rendőrség - tette hozzá.

    Az ügyészség szerint a hattagú ároktői banda 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt rá gátlástalan, embertelen módon 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben és vidéken. Két idős ember belehalt sérüléseibe, a vádhatóság szerint több másik esetben is megállapítható az emberölés kísérlete.

    A banda tagjainak ügyében lassan öt éve folyik a büntetőeljárás, ezen belül az elsőfokú büntetőper két éve. Perbeszédében az ügyész néhány hete öt vádlottra javasolt tényleges életfogytiglant.

mti
  • Bayer Zsolt: Na végre!
    Ez a néppárt nem az a néppárt. Az a néppárt – amelybe egykoron a Fidesz belépett – nincs többé.
  • Nem ma dől el, hogy melyik európai formációban folytatjuk
    – Kiderült, hogy ott nincs helyünk, ahol a politikai torzsalkodás fontosabb, mint a járvány elleni védekezés – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt követően, hogy a nagyobbik kormánypárt ma elhagyta a néppárt frakcióját. A politikus szerint egyelőre nem érdemes arról spekulálni, hogy a Fidesz hol folytatja az Európai Parlamentben.
  • Tisztifőorvos: oltási dömpinget terveznek a hétvégén
    Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget tervezünk beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó