Ároktői banda - A KIM jár el a szökevények kiadatása ügyében
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) kell intézkednie az ároktői banda múlt héten a házi őrizetből megszökött és Svájcban szerdán elfogott tagjainak kiadatása érdekében - derült ki tárca csütörtöki, az MTI megkeresésére elküldött, az európai és a nemzetközi elfogatóparancsra vonatkozó tájékoztatójából.
2013. október 10. 15:11

    Mint írták, a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvény alapján ha egy külföldön tartózkodó ember ellen büntetőeljárást kell lefolytatni, - akivel szemben kiadatásnak van helye - a bíróság nemzetközi elfogatóparancsot bocsát ki, és az iratokat megküldi a miniszternek.

    Az esetleges elfogásról az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központjának kell tájékoztatnia a KIM Nemzetközi Büntetőjogi és Strasbourgi Bírósági Képviseleti Főosztályát, amely kiadatásban központi hatóságként vesz részt.
 

  A tájékoztató szerint más eljárás érvényes, ha uniós tagállamban, és más, ha az unión kívül fogják el a keresetteket. Az ároktói banda megszökött tagjait az unión kívül fogták el, így az európai kiadatási egyezmény alapján kiadatási kérelmet kell előterjesztenie az országnak. Az előterjesztésről a közigazgatásért és igazságügyért felelős miniszter dönt.

    A kiadatási kérelmet - mellékletekkel, illetve megfelelő fordítással együtt - az elfogástól számított 18 napon belül meg kell küldeni az illetékes külföldi igazságügyi hatóságnak. Ezen határidő indokolt esetben 40 napra meghosszabbítható. A megkeresett igazságügyi hatóság döntésének meghozatalára nincsen megszabott határidő - olvasható a KIM tájékoztatásában.

    A rendőrség a múlt szombat délelőtt tette közzé, hogy péntek éjjel megszökött a házi őrizetből az ároktői banda két tagja.
    Az ORFK kommunikációs szolgálata szerda este honlapján közölte, hogy a 26 éves R. Henriket és az 51 éves id. R. Elemért a svájci Oftringenben elfogták.
    Kovács Viktória, az ORFK szóvivője csütörtökön elmondta, a két körözött férfit egy svájci bérház lakásában a helyi rendőrök találták meg. Az elfogás körülményeiről annyit közölt, hogy a két férfi nem tudott ellenállást tanúsítani. Azt, hogy miként menekültek el Magyarországról, még vizsgálja a rendőrség - tette hozzá.

    Az ügyészség szerint a hattagú ároktői banda 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt rá gátlástalan, embertelen módon 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben és vidéken. Két idős ember belehalt sérüléseibe, a vádhatóság szerint több másik esetben is megállapítható az emberölés kísérlete.

    A banda tagjainak ügyében lassan öt éve folyik a büntetőeljárás, ezen belül az elsőfokú büntetőper két éve. Perbeszédében az ügyész néhány hete öt vádlottra javasolt tényleges életfogytiglant.

mti
  • A globális felmelegedés kérdőjelei
    A globális felmelegedéssel kapcsolatos fősodratú ideológia nem szolgáltathat ürügyet a nemzetállamok megszüntetésére.
  • A kormány intézkedései a magyar családokat szolgálják
    Nagy István miniszter az élelmiszerárstopról szóló döntést bátor lépésnek nevezte. Mint mondta, így egyrészt több pénz marad a családoknál, másrészt ezzel üzennek a piacnak is, hogy a magyar kormány nem fél meglépni a legváratlanabb intézkedéseket sem.
  • Áder János Ghánában királyi látogatást tett
    Kétmillió ember szennyvizét tudja kiváló minőségben megtisztítani az a szennyvíztisztító, amely Ghánában magyar beruházásként épült és amelyet Áder János szombaton felkeresett az afrikai országban. A magyar államfő többnapos afrikai látogatása során látogatott el Kumasiba, ahol másfél éve a magyar Pureco-Unit Konzorcium kivitelezésében megvalósult szennyvíztisztító működik.
MTI Hírfelhasználó