Mától kötelező beszerelni az érzékelőt
Kötelező szén-monoxid-mérőket szerelni azokba a bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba, kórházakba és szálláshelyekre, ahol nyílt égésterű gázkazánok működnek.
2013. október 15. 09:09

Keddtől minden olyan bölcsődében, óvodában, iskolában, kórházban és a szálláshelyen is kötelező lesz felszerelni az érzékelőt, ahol ilyen nyílt égésterű kazánnal fűtenek. Ezentúl pedig a kéményseprők ellenőrzik is a berendezéseket.

A szakember szerint az sem mindegy, milyen riasztó szerelnek fel. Egy felmérés szerint 10-ből 8 készülék ugyanis szinte használhatatlan. Olyan készüléket érdemes vásárolni, amelyeknek megfelelő minőségi bizonyítványa, magyar nyelvű használati utasítása van, a készüléken pedig feltüntették a szavatossági idejét – mondta Király József, a Szegedi Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője.

Október 15-től azok az új épületek, ahol nyílt égésterű kazán található, csak akkor kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha szén-monoxid mérőt is beszerelnek.

A kéményseprőknek ezentúl igazolható módon kell értesíteniük a tulajdonosokat a kötelező éves ellenőrzésről, és azokat a kéményeket, ahol már volt gond, csak akkor lehet újra használni, ha átvizsgálta egy kéményseprő.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdú Márton azt mondta: a változások célja, hogy minél biztonságosabbak legyenek azok a helyiségek, ahol nyílt égésterű tüzelő, fűtő berendezések vannak, így ősszel a fűtési szezon elején ez az időzítés célszerű volt.

A hatóság egyelőre nem büntet, csak felszólítja a tulajdonosokat, ha hiányoznak a mérők. Mégis azt kérik mindenkitől, saját biztonsága érdekében szerelje fel a jelzőket.

M1 Híradó
  • A gyurcsányi „semmi”
    „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
MTI Hírfelhasználó