Mától kötelező beszerelni az érzékelőt
Kötelező szén-monoxid-mérőket szerelni azokba a bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba, kórházakba és szálláshelyekre, ahol nyílt égésterű gázkazánok működnek.
2013. október 15. 09:09

Keddtől minden olyan bölcsődében, óvodában, iskolában, kórházban és a szálláshelyen is kötelező lesz felszerelni az érzékelőt, ahol ilyen nyílt égésterű kazánnal fűtenek. Ezentúl pedig a kéményseprők ellenőrzik is a berendezéseket.

A szakember szerint az sem mindegy, milyen riasztó szerelnek fel. Egy felmérés szerint 10-ből 8 készülék ugyanis szinte használhatatlan. Olyan készüléket érdemes vásárolni, amelyeknek megfelelő minőségi bizonyítványa, magyar nyelvű használati utasítása van, a készüléken pedig feltüntették a szavatossági idejét – mondta Király József, a Szegedi Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője.

Október 15-től azok az új épületek, ahol nyílt égésterű kazán található, csak akkor kaphatnak használatbavételi engedélyt, ha szén-monoxid mérőt is beszerelnek.

A kéményseprőknek ezentúl igazolható módon kell értesíteniük a tulajdonosokat a kötelező éves ellenőrzésről, és azokat a kéményeket, ahol már volt gond, csak akkor lehet újra használni, ha átvizsgálta egy kéményseprő.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdú Márton azt mondta: a változások célja, hogy minél biztonságosabbak legyenek azok a helyiségek, ahol nyílt égésterű tüzelő, fűtő berendezések vannak, így ősszel a fűtési szezon elején ez az időzítés célszerű volt.

A hatóság egyelőre nem büntet, csak felszólítja a tulajdonosokat, ha hiányoznak a mérők. Mégis azt kérik mindenkitől, saját biztonsága érdekében szerelje fel a jelzőket.

M1 Híradó
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Vízilabda Eb - Huszonegy év után aranyérmes a magyar válogatott
  A magyar válogatott nyerte a Duna Arénában rendezett vízilabda Európa-bajnokság férfitornáját: Märcz Tamás együttese a vasárnapi döntőben drámai csatában, ötméteresek után 14-13-ra győzte le a világbajnoki ezüstérmes spanyol csapatot.
 • Robotok hozzák el a munka és a társadalom megújulását
  Megjósolhatatlan a munkaerőpiaci hatása a digitalizációnak, abban ugyanakkor egyetértenek a szakértők, hogy kevesebb munkásra vagy akár gépkocsivezetőre lesz szükség. Ők sem válnak haszontalanná, mivel a teherautókat felváltó önvezető drónok vagy a szalagmunkások helyét átvevő robotok irányításához rájuk is szükség lesz.
 • Közvetlen konzultáció kezdődik az érintettekkel a gyöngyöspatai iskolaügyben
  Közvetlen konzultáció kezdődik a gyöngyöspatai iskolaügy érintettjeivel, a település önkormányzata és a tankerület a jövő héten a felpereseket levélben keresi meg, amelyben szervezett képzések széles választékát kínálják nekik – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó