Minden magyar képviselőnek kötelessége támogatni Budapest pályázatát
„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Rui Tavares és Göncz Kinga ismételten a magyar kormányt támadta ebben a Magyarország érdekeit érintő vitában” - hangsúlyozta Gál Kinga.
2013. október 17. 12:45

Ezt az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) csütörtöki ülését követően mondta Brüsszelben, miután a Tanács egyhangúlag döntött arról, hogy Budapestet javasolja az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) székhelyének.

„Az Európai Rendőrakadémia székhelye intézményközi vitává vált, amelyben rendezni kell a Tanács és az EP jogosítványait. Hiszen még olyan nem volt, hogy az EP döntötte volna el melyik ügynökségei székhelypályázata jobb, vagy kevésbé az. A Tanács döntésének legitimitása a budapesti székhelyet illetően nem megkérdőjelezhető, a magyar pályázat egyértelműen a legjobb volt, ezért is lehetett egyhangú döntés a Tanácsban” - mondta el Gál Kinga a vitában.

Ugyanakkor senki nem hazudtolta meg önmagát a mai ülésen, mind Rui Tavares, mind pedig Göncz Kinga felhasználta az intézmény-elhelyezési kérdést arra, hogy rúgjon egyet Magyarország kormányába. Rui Tavares, aki néhány napja levélben igyekezett megfúrni Budapest pályázatát, az ülésen a magyar kormány demokrácia iránti elkötelezettségét szabta feltételül a CEPOL magyarországi elhelyezésének.

Felháborító, hogy az a Göncz Kinga, akinek minisztersége idején a rendőrség brutálisan rátámadt a békésen ünneplő emberekre, azzal nyugtatja képviselőtársait, hogy mire a CEPOL Budapestre kerül, már egy új kormány lesz Magyarországon, amely jobban tiszteletben tartja majd a demokráciát és a jogállamiságot.

„Magyarország érdeke, hogy a CEPOL Budapesten legyen, a magyar fél nyújtotta be a legjobb ajánlatot, ezért pártállástól függetlenül minden magyar képviselőnek kötelessége aktívan támogatni a pályázatot, és ezt várjuk a szocialistáktól is” - nyomatékosította Gál Kinga.

EPP-HungarianPress
  • Ötödször választották miniszterelnöknek Orbán Viktort
    133 igen szavazattal, 27 nem ellenében, tartózkodás nélkül Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének megválasztották – jelentette be a ma délutáni titkos szavazás után Kövér László házelnök.
  • Kövér László keményen kiosztotta Gyurcsányt
    A bukott miniszterelnök napirend előtti felszólalását nem hagyta szó nélkül a házelnök. Kövér László alaposan helyretette a DK frakcióvezetőjét.
  • Milliárdokért bomlik frakciókra a baloldal
    Súlyos aránytalanságok tapasztalhatók a jelenlegi frakciófinanszírozási rendszerben. Ezt bizonyítja, hogy bár az előző ciklushoz képest kevesebb baloldali képviselő jutott be az Országgyűlésbe, mégis milliárdokkal több állami támogatást kaphatnak. Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint a demokratikus költségek aránytalan megemelkedése miatt felmerülhet a szabályok arányos újragondolása.
MTI Hírfelhasználó