Az EP nem foglalkozik a szlovák állampolgárságuktól megfosztottak ügyével
Szégyenteljes módon lekerült az EP petíciós bizottságának napirendjéről az a beadvány, amelyet Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Gubík László nyújtott be.
Utoljára frissítve: 2013. október 17. 18:18
2013. október 17. 17:29

A törvény értelmében elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként felvesz egy másik állampolgárságot. A petíciós bizottság májusban tárgyalta először a petíciót, és akkor még úgy döntött, hogy mindaddig nem határoz a beadványról, amíg a szlovák alkotmánybíróság állást nem foglal az ügyben.

Ennek ellenére a bizottság napirendjéről határozó, a döntéseket előkészítő koordinátorok úgy döntöttek, hogy lezárják az ügyet.

Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő a bizottság ülésen szóvá tette, hogy korábban más döntés született. Szerinte a koordinátorok eljárási hibát vétettek, amikor a bizottság korábbi döntését "megerőszakolván" az ügy lezárásáról döntöttek, holott néppárti és szociáldemokrata képviselők is jelezték, ellenzik a petíció levételét a napirendről.

"Nem hiszem, hogy az eljárási szabályzat lehetővé teszi, hogy a koordinátorok felülírhassák a képviselők, a bizottság döntését" - fogalmazott Bagó, aki hozzátette, hogy szerinte lejáratja a bizottság tekintélyét, ha a kisebbség a többségi akaratot felülírja.

"Szégyenletesnek és gyalázatosnak tartom ezt a sumákolást" - közölte a fideszes politikus, aki azt is kijelentette, hogy emiatt az eljárás miatt Martin Schulzhoz, az EP elnökéhez és a parlament főtitkárságához fog fordulni.

Erminia Mazzoni, a petíciós bizottság elnöke, aki szintén az Európai Néppárt képviselője, ismertette a frakciókat képviselő koordinátorok döntését, miszerint a napirenden tartást a néppárti koordinátor támogatta, az Egyesült Európai Baloldal képviselője tartózkodott, a többiek pedig a lezárás mellett foglaltak állást, így megvolt a többség a koordinátori döntéshez, miszerint leveszik a petíciót a napirendről. Az elnök Bagó Zoltánnak válaszolva közölte, hogy a koordinátorok megvizsgálták, hogy megalapozottak-e azok az érvek, amelyek a beadvány napirenden tartása mellett szóltak, és a többség úgy ítélte meg, hogy a lezárás mellett felhozott érvek erősebbek.

A szlovákiai Magyar Közösség pártjából Bauer Edit szintén értetlenségének adott hangot, hogy hogyan hozhatnak a koordinátorok ilyen döntést, és azt is közölte, hogy ha ezt a petíciót most le is zárja a bizottság, újat fognak készíteni, az állampolgárságtól való megfosztás ugyanis szerinte teljesen bizonytalan helyzetbe hozza az érintetteket. Bauer párttársa, Mészáros Alajos szerint szintén eljárási hiba történt; először, amikor májusban zárt ülésen tárgyalták az ügyet, másodszor pedig most.

- "Erről szól az EU? Ez a mi integrációs politikánk? Hát akkor szégyellhetjük magunkat!" - szögezte le Mészáros.

Erminia Mazzoni válaszában tudatta: a bizottság plénuma mandátumot adott a koordinátoroknak arra, hogy meghozzák a végső döntést ebben az ügyben, vagyis a koordinátoroknak teljes mértékben jogukban állt a petíció lezárásáról dönteni, ezért senki nem beszélhet eljárási szabálytalanságról. 

* * *

Lesújtónak, politikai erőfitogtatásnak tartja az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságának döntését, hogy a testület csütörtökön lezárta, vagyis levette napirendjéről a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványát. Gubík László a beadvány társszerzője bízik benne, hogy a döntés nem befolyásolja majd a szlovák alkotmánybíróságnak az állampolgársági törvénnyel kapcsolatos döntését.

A beadvány készítője, Lomnici Zoltán szerint a bizottság a döntéssel azt üzente az állampolgársági törvényt vizsgáló szlovák alkotmánybíróságnak, hogy Európát nem érdeklik az egyes tagállamokban a kisebbségek ellen elkövetett atrocitások.

"A döntés nemcsak a felvidéki magyarokat, hanem az egész magyar nemzetet is sérti" - mondta az MTI-nek az EMT-elnök, aki szerint a döntés annak is bizonyítéka, hogy a szlovák fél minden áron szeretné eltussolni a felvidéki magyarokat ért jogsértéseket.

Gubík László - a petíciós beadvány társszerzője, akit korábban éppen a szlovák állampolgársági törvény rendelkezéseire hivatkozva fosztottak meg szlovák állampolgárságától - a bizottság csütörtöki döntésért indokolatlannak és megmagyarázhatatlannak minősítette, tekintettel arra, hogy a testület májusban úgy döntött: a beadványt addig napirenden tartja, amíg a szlovák jogszabályt vizsgáló alkotmánybíróság azt nem véleményezi.

"Nem értem, miért volt szükség arra, hogy a bizottság néhány hónap elteltével felülbírálja saját döntését" - mondta Gubík László. Hozzátette: bízik benne, hogy mindez nem befolyásolja majd a szlovák alkotmánybíróság döntését

MTI
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó