Hamisítvány a bajai videó?
A Híradó információi szerint a rendőrségi vizsgálat azt igazolja, hogy hamis, illetve manipulált az a felvétel, amit pénteken tett közzé a HVG.hu.
2013. október 20. 18:17

A Híradó kérdésére a rendőrség annyit válaszolt, hogy az ügyben az eddig nyilvánosságra hozott információkon kívül továbbiakat nem közöl. A Híradó információi szerint a felvételen látható aktatáskás férfi G. Róbert Baja egyik városrészében, Bajaszentistvánon lakik.

A felvételekről tegnap a sajtóban több helyen is azt írták, hogy olcsó választási trükk-film, illetve kamu videó. A 444.hu újságírói különösnek tartják a felvételt. A lap úgy fogalmaz: "Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen: minden benne van, amit az ellenzék eddig vádként felsorolt a Fidesszel szemben".

A Magyar Hírlap az egyik internetes közösségi oldalon megtalálta az aktatáskás férfit, akiről a családi fotók alapján kiderült: valójában nem vendégként érkezett, hanem a saját lakásán készülhetett a videó, ami arra utalhat, hogy megrendezett jelenetről lehet szó.

A Magyar Hírlap szerint az internetre feltöltött fotókból arra is lehet következtetni, hogy a felvételen látható kislány G. Róbert lánya vagy más ismerőse.

A hír24-nek egy profi operatőr azt nyilatkozta: a felvétel technikai részleteiből, arra lehet következtetni, hogy ez nem rejtett kamerás felvétel. Az operatőr azt valószínűsíti, hogy egy, a szobában álló ember rögzíthette a telefonjával.

A HírTV megtalálta a videó főszereplőjét

A HírTV megtalálta azt a férfit, aki a hvg.hu által közzétett videón 200 ezer forintot ígért bajai romáknak azért, hogy a Fidesz jelöltjére szavazzanak a múlt vasárnapi időközi választáson - közölte a mno.hu vasárnap délután.

A tudósítás szerint G. Róbert csak pénzért - legkevesebb háromszázezer forintért - lett volna hajlandó elárulni, hogy valójában hogyan készült a felvétel.

A pénteken nyilvánosságra került videón még Józsinak szólított G. Róbert azt nem tagadta, hogy az ő házában készült a felvétel, de azt nem hajlandó elárulni, hogy milyen körülmények között. Azt állítja, ő nem vette észre, hogy valaki felvette a beszélgetést - írták. Az mno.hu szerint a férfi arra a kérdésre, miszerint előre megrendezett volt-e a felvett jelenet, nem adott határozott választ. Azt azonban közölte: ha továbbra is erről az ügyről szólnak majd a híradások, mindenről kitálal, és ezt korábban "odafönt" is elmondta.

A férfi azt is elmondta a HírTV-nek, hogy Baján két családi ház tulajdonosa, de Kecskeméten és Budapesten is van lakása. Állítása szerint büntetve nem volt. Országos hálózatot működtető őrző-védő cégben érdekelt, de hivatalosan betegápolóként dolgozik.

Feltűnő az is, hogy távozáskor az állítólagos közvetítő mindenkivel kezet fog, aki az asztal körül ül, a kamerát tartó emberhez azonban nem lép oda. Ez is azt a gyanút erősíti, hogy megrendezett a jelenet.

A Híradó információi szerint a videón szereplő másik három férfi Baja 20 kilométeres körzetében lévő két másik településen él.

Nyomoz a Bács megyei rendőrség

Választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság - közölte a szervezet szóvivője.

Mihályné Bornemisza Eleonóra rendőr alezredes azt mondta, a megyei rendőr-főkapitányság pénteken rendelt el nyomozást feljelentés alapján a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Hozzátette: az ügyről további részleteket nem kívánnak közölni, így azt sem, kinek a feljelentése alapján indult eljárás.

A bajai 32-es szavazókörben egy hete megismételt szavazást tartottak, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapítása szerint kampánycsendsértés történt a szeptember 22-én megtartott időközi önkormányzati választáson. A voksolást a Fidesz jelöltje nyerte.

A Fidesz pénteken közölte, hogy feljelentést tett egy, a hvg.hu által közölt videofelvétel miatt, amelyen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt meg tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is a Fideszre szavaznak a bajai időközi választáson.

Zsigó Róbert Fidesz-szóvivő akkor emlékeztetett arra, hogy október 12-én is feljelentést tettek a rendőrségen egy álfideszes ismeretlen tettes ellen, aki Baját járta, és választópolgároktól azt kérte, hogy szavazzanak a párt jelöltjére, amiért viszonzásul tíz mázsa fát ajánlott.

Mesterházy Attila MSZP-elnök pénteken bejelentette: a bajai időközi választás eredményének megsemmisítését kezdeményezi a baloldali ellenzék. Azt mondta: az európai demokráciákban példátlan, hogy egy kormányzó párt a bajaihoz hasonló választási csalásba keveredjen.

A Demokratikus Koalíció pénteken azt közölte, feljelentést tesznek és a legfőbb ügyészhez fordulnak a videofelvétel miatt.

Az MSZP szerdán tudatta, hogy feljelentést tettek a Bács megyei rendőrségen ismeretlen tettes ellen a választás, a népszavazás, a népi kezdeményezés és az európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. Szerintük a választásról megjelent sajtóhírek alapján "valószínűsíthető, hogy a választókat ismét szervezetten utaztatták, mobiltelefonokat ígértek nekik, illetőleg tűzifa osztására is sor kerülhetett a szavazatok manipulálása, jogellenes megszerzése érdekében".

M1 Híradó
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A keresztyén hit mélysége a megmaradás kulcsa
  A Kárpátaljai Református Egyház egyházkerületi ünnepi közgyűlésén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy "hosszú történelmünk megmutatta, hogy a keresztyén hit mélysége ezekben az időkben a megmaradás kulcsa".
 • A jogvédők ordító csendje
  A „jogvédő" NGÓ-knak az ukrajnai háborúval kapcsolatban tanúsított szemforgató hozzáállása leleplezte őket abban, hogy minimális érzékenységet sem tanúsítanak a valóban életveszélyben lévő kárpátaljai nemzettársaink iránt, hanem kizárólag a megrendelői igények szolgai végrehajtásában merül ki ténykedésük – fogalmaz Hetzmann Róbert.
 • Barcsay Jenő szellemiségének eleven értékei
  Barcsay Jenő, a mester életműve egyedülálló egyetemes értékeivel teszi gazdagabbá az erdélyi magyar képzőművészetet, s a teljes magyar képzőművészetet – fogalmaz Feledy Balázs.
MTI Hírfelhasználó