A szocialista Király György volt a megrendelő?
Szabó Vendel, a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány-helyettes azt mondta: azonosították és tanúként hallgatták ki a felvétel készítésénél jelen lévő hat embert.
Utoljára frissítve: 2013. október 22. 12:50
2013. október 22. 09:46

A tanúként kihallgatott férfiak vallomásaik szerint a felvétel mobiltelefonnal, nem rejtett módon, az egyikük házában készült október 15-én, azaz két nappal a megismételt időközi önkormányzati képviselő-választás után. A felvételen látható négy férfi egy megrendezett helyzetet "játszott el". 

Múlt héten, pénteken jelentette meg a felvételt a hvg.hu, amelyen egy aktatáskás férfi úgy tesz, mintha meg akarná vásárolni a romák szavazatát. Pénzt és tűzifát ígér három férfinek, hogy a Fideszre szavazzanak még a múlt heti bajai választáson. A hamis videóról a rendőrség azt mondta, nem rejtett kamerával, hanem egy mobiltelefonnal vették fel, amiről tudtak a szereplők. Összesen hatan vettek részt a készítésében. Az is kiderült, hogy a választás után két nappal, múlt hét kedden vették fel, majd CD-re írták, és az MSZP budapesti székházába vitték.

A főkapitány-helyettes azt nem árulta el, hogy kinek a megbízására készült a videó, és hogy a felvételt ki vette át a Jókai utcai épületben. 

A rendőrség arról sem beszélt, hogy a felvételből csak az az egy példány volt, ami az MSZP székházba került, vagy létezett több is, így egyelőre az sem derült ki, hogy a hvg.hu honnan kapta meg a videót.

Király lehetett a megrendelő

A híradó úgy tudja, hogy a videó megrendelője Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke. Nála folyamatosan lobbizott egy Kőrös Gusztáv nevű férfi, aki létre akarta hozni az MSZP sporttagozatát Baján, ő azt remélhette, hogy ha szívességet tesz Király Györgynek, akkor megszerezheti a támogatását. Információink szerint, ezt használhatta fel Király György, aki megkérte Kőrös Gusztávot, hogy készítsen egy - úgymond - oktatófilmet arról, hogy a Fidesz miként vásárol szavazatokat Baján.

A mobiltelefonon rögzített felvételt egy dunaharaszti számítástechnikai üzletben íratták ki cd-re. A lemezt Király György - egy pártbeli középvezető társával együtt - vitte el az MSZP székházába. A Híradó úgy értesült, hogy az egyik kihallgatáson egy tanú arról számolt be, hogy a lemez Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyetteséhez került. A tanúnak a rendőrök megmutattak egy tablóképet, amiről a férfi kiválasztotta a szocialista politikust.

A TV2 Tények című műsorának értesülése szerint viszont a videót az MSZP-nek átadó férfi azt vallotta a rendőrségen: Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő is jelen volt a felvétel átadásán.

Királyt tanúként hallgatták ki

Király Györgyöt tanúként hallgatták ki a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon. Úgy tudjuk, a nyomozók elsősorban a videó készítésének körülményeiről faggatták. A rendőrök korábban már hat tanút kihallgattak az ügyben, Király Györgyöt most ezekkel a vallomásokkal szembesítették.

A nyomozók főleg arra voltak kíváncsiak, hogy kinek és miért volt szüksége egy ilyen filmre, de igyekeztek tisztázni azt is, hogy a cd milyen módon került az MSZP székházába. Úgy tudjuk, a jogász végzettségű Király György minden kérdésre válaszolt.

Kőrös Gusztáv kilépett a DK-ból

A Demokratikus Koalíció tagja volt Kőrös Gusztáv, vagyis az a férfi, akit a Híradó információi szerint megkért az MSZP sporttagozatának elnöke, hogy készítse el a videót. Kőrös Gusztávot azóta megkérték, hogy lépjen ki Gyurcsány Ferenc pártjából - ő ezt meg is tette.

Gyurcsány Ferenc ma reggel még nem tudta, hogy a videót készítő férfi a Demokratikus Kolaíció tagja-e. Annyit mondott, hogy ha igen, akkor etikai vizsgálatot indítnak ellene. A DK pártigazgatója, Varjú László délelőtt telefonon beszélt Kőrös Gusztávval és megkérte, hogy távozzon a pártból.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője délután már arról beszélt, hogy a férfi eleget tett a kérésnek. A férfi közösségi oldalán a „Demokratikus Koalíció szerepel a politikai nézetek-mezőben. A párt facebook-oldalán pedig olvasható egy bejegyzés, amit Kőrös Gusztáv írta alá, mint a párt Pest megye 3-as számú választókerületének elnökségi tagja.

Az M1 Híradója szerette volna őt is megszólaltatni az ügyben, ez azonban nem sikerült.  

Nem szóltak a felvételről

Mi ebben nem vagyunk érintettek - szó szerint ezt mondta a Ma reggelben Mesterházy Attila a videóval kapcsolatban. A rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy a felvételt több mint egy nappal a nyilvánosságra kerülése előtt megérkezett az MSZP székházába.

A szocialisták szóvivője, Török Zsolt a rendőrségi sajtótájékoztató után nem is cáfolta, hogy kaptak egy ilyen videót, aminek kapcsán feljelentést is tettek. Mesterházy Attila még pénteken azt mondta a Fidesz szóvivőjéről a bajai választással kapcsolatban, hogy „csak akkor nem hazudik, amikor nem jár a szája”.

Elképesztőnek nevezte a hvg.hu-n megjelent videót, arról viszont nem beszélt, hogy előző nap az MSZP székházába bárki bevitte volna a felvételt. A baloldali pártok kérték a bajai választási eredmény megsemmisítését. Bár Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese már csütörtökön feljelentést tett a rendőrségen, tehát ismerni kellett a videót, az ATV péntek esti műsorában mégsem mondta azt, hogy ezt az MSZP már a megjelenése előtt megkapta.

Szombaton több újság és internetes oldal is arról írt, hogy egyre több jel utal arra, hogy megrendezett jelenet lehet a felvételen. Először a Magyar Hírlap jelentett meg részleteket arról, hogy gyanús a videó és az azon szereplő emberek. A 444.hu pedig azt írta: "Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”.

Ellenzéki politikusok még vasárnap is azt valószínűsítették, hogy valódi a felvétel. Szigetvári Viktor, a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM társelnöke világbotrányt emlegetett. Juhász Péter a Bajnai Gordon-féle pártszövetség másik társelnöke pedig valódinak tartotta a felvételt. Karácsony Gergely is arról beszélt, hogy szerinte nem manipulált a videó, de ha mégis, akkor teljesen kizártnak tartja, hogy valamelyik ellenzéki párt csinálta volna.

Fidesz: Az MSZP tisztázza magát

A Fidesz azt várja el az MSZP-től, hogy tisztázza magát a bajai videó ügyében. Rogán Antal hozzátette: a rendszerváltás óta először keveredik bele egy parlamenti párt bizonyítékhamisítási ügybe. Ahogy fogalmazott: mára kiderült, hogy az MSZP részese a bajai időközi választással összefüggő felvétel ügyének. Hozzátette: azt mondta: azt várják el a hatóságoktól, hogy a törvény teljes szigorával sújtsanak le mindazokra, akik a hamisítási ügyben részt vettek.

A KDNP aljas dolognak tartja a felvétel hamisítást és kíváncsi arra, hogy az MSZP és a DK kezdeményez-e vizsgálatot párttagjaik körében. Az LMP szerint a bajai ügy a magyar politikai kultúra mélypontja.

A Jobbik szerint semmi meglepő nincs abban, ami bajai videó ügyében történt. Szóvivőjük, Mirkóczki Ádám az ellenzéki és a kormánypártokat is bírálta.  

HVG: súlyos hibát követtünk el

„Olyan forrásból kaptuk a felvételt, aminek hitelességében nem volt okunk kételkedni” - ezt mondta a hvg.hu főszerkesztője a 444.hu-nak. Gavra Gábor azt nem árulta el, hogy ki adta oda nekik a videót. „Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján" - ezzel a címmel jelent meg a videó a hvg.hu-n pénteken. Vasárnap késő este elismerték, hogy súlyos, megengedhetetlen hibát követtek el, amikor azt állították, hogy a felvétel bizonyíték a csalásra.

A főszerkesztő hétfőn nem akart nyilatkozni az ügyről, és írásban sem válaszoltak arra a kérdésre, hogy kitől kapták a felvételt, ki volt az a forrás, akinek a hitelességében nem volt okuk kételkedni.

Mesterházy: Király György visszautasítja a vádakat

Király György visszautasítja a vele szemben megfogalmazott vádakat - közölte Mesterházy Attila MSZP-elnök kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A pártelnök elmondta: reggel találkozott a párt sporttagozatának alelnökével, akiről az M1 hétfő esti Híradójában az hangzott el, ő rendelte meg a bajai időközi választással kapcsolatban készült videofelvételt.

Mesterházy Attila elmondta: Király György ezt cáfolta, neki pedig nincs oka kételkedni szavaiban. A sporttagozat alelnöke erről rendőrségi vallomást is tett, és hamarosan egy közleményt is kiad - közölte a párelnök, megjegyezve: nem indítottak etikai eljárást Király György ellen.

A pártelnök megismételte: sem az MSZP-nek, sem egyetlen politikusának nincs köze a videó elkészültéhez.

M1 Híradó
MTI Hírfelhasználó