Kitüntették Durayt és Pásztort
Aki a zászlót viszi, arra lőnek
Duray Miklós felvidéki közíró és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke sokat tett azért, hogy a magyar nemzet a határokon túl is megmaradjon – mondta Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a budapesti díjátadón, amelyet azért az október 23-i nemzeti ünnep elé időzítettek, mert ezzel is jelezni akarták: a határokon túl napjainkban is szabadságharcot kell folytatni az emberi méltóságért.
2013. október 22. 14:15

A magyarság megmaradásáért, az emberi méltóságért folytatott harc kiemelkedő alakjait ismerték el a kitüntetéssel – tette hozzá Lomnici, aki szerint a díjátadásnak aktualitást ad, hogy nemrég a Felvidéken és a Délvidéken is történtek az emberi jogokkal kapcsolatos problémák.

Például „váratlanul, szlovák kezdeményezésre, súlyos jogsértések mellett"  levették az Európai Parlamentben a szlovákiai magyarok ügyében benyújtott petíciót, a szabadkai temetőben pedig ellopták azt az emlékművet, amely a délvidéki magyarirtás áldozataira emlékeztetett, ami ronthatja a magyar–szerb kapcsolatokat; pedig úgy tűnt, a két ország államfőinek júniusi, az áldozatok előtti közös főhajtása fordulatot hozhat a kétoldalú kapcsolatokban – mondta.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a díjátadón hangsúlyozta, hogy a nemzetpolitikában mindig azt kell nézni, hogy mi a hatékony és célravezető. Hozzátette: a határon túli magyar politikusok folyamatosan negatív diszkriminációval szembesülnek; van, aki biztonsági kockázatnak tekinti őket, mások „a nemzeti ügy árulóinak” tartja a magyar kisebbség képviselőit.

Az eseményen részt vett a szlovák állampolgárságától megfosztott, 101 éves Tamás Ilonka, akit Schweitzer József nyugalmazott főrabbi mellett tavaly szintén az Emberi Méltóságért díjjal tüntettek ki. Az idős asszony megköszönte Duray munkáját, a negatív tapasztalatokkal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: „aki a zászlót viszi, arra lőnek", de ezt ki kell állni.

MNO - MTI