Civileket öltek meg amerikai drónok?
Több tucat civillel végeztek amerikai drónok Jemenben, és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elleni harcában súlyos jogsértéseket követett el az Egyesült Államok a közel-keleti országban a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet keddi jelentése szerint.
2013. október 23. 18:41

A jelentést néhány órával azután tettek közzé, hogy az Amnesty International hasonló vádakat fogalmazott meg Washingtonnal szemben pakisztáni támadásaival kapcsolatban. A Human Rights Watch (HRW) hat, állítása szerint hivatalosan el nem ismert jemeni támadást vizsgált meg jelentésében, amelyekben összesen 82 ember, köztük 57 civil vesztette életét.

A dokumentum két nagyon félresikerült amerikai akciót is feltár. Az egyik: tavaly szeptemberben egy légicsapásban 12 embert, köztük három gyermeket és egy terhes nőt öltek meg amerikai rakéták. Egy másik, az al-Kaida kiképzőbázisa ellen elkövetett 2009-es légicsapásban ugyan a terrorszervezet 14 harcosa is életét vesztette, de mellettük 41 civil, köztük kilenc nő és 21 gyermek halt meg.

A HRW szerint az esetek súlyosan sértik a nemzetközi jogot, egyebek közt a nemzetközi humanitárius jognak a civilek védelmére vonatkozó elveit.
Szintén kedden az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet is hasonló vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államokkal szemben pakisztáni dróntámadásokkal kapcsolatban. Egyes támadások esetében háborús bűnökről is lehet beszélni a jogvédő szervezet szerint.

Az AI két tavalyi esetet vizsgált. Az egyikben amerikai drónok egy 68 éves nőt öltek meg zöldségszedés közben. A másik csapásban összesen 18 munkással végeztek a pilóta nélküli repülők. Pakisztánban 2004 óta különböző források szerint 2500-3600 emberrel végeztek amerikai dróntámadások. A helyi média szerint az áldozatok közül közel ezer ember fegyvertelen civil volt.

Az Egyesült Államok korábban azt hangoztatta, hogy a támadások tálib, illetve más lázadó célpontok ellen irányultak Pakisztánban. A tavasszal hivatalba lépett Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök több alkalommal is az amerikai dróncsapások beszüntetésére szólított fel.

hirado.hu - MTI
  • Baljós, ha a baloldal kerül hatalomra
    Mi folyik az Európai Parlamentben: annyi féle jobboldali csoportosulás és szövetség van, de nincs köztük egység és feltehetően lesznek még szakadások. Ez szomorú, mert bár a számok tükrében a jobboldalnak jelentős ereje van az intézményben, egyébként megoldható apróbb véleménykülönbségek miatt mégis a gyakorlatban kisebbségben, ellenzékben van.
  • Bayer Zsolt: Karácsony a barlangban - Kgeri példáltan tahósága
    Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok – ezzel jellemezte a különbséget önmaga és a miniszterelnök között.
  • Orbán: fel kell gyorsítani a vakcinák beszerzését
    Ideológiai szempontokat félretéve fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinák beszerzését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a portugáliai Portóban pénteken, az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján.
MTI Hírfelhasználó