A 75 éves Szilágyi István írót ünneplik a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Szilágyi István Kossuth-díjas erdélyi magyar írót köszöntik 75. születésnapján barátai, kollégái pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
2013. október 24. 19:02

Az eseményen a szerzőt köszönti Ágh István Kossuth-díjas költő, író, E. Csorba Csilla, a múzeum főigazgatója és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke - mondta Ács Margit, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökségi tagja az MTI-nek, hozzátéve, hogy az ünnepséget az MMA Irodalmi Tagozata a PIM-mel és a Digitális Irodalmi Akadémiával közösen rendezi meg.

Az esten Szilágyi István felolvas rövidprózáiból, majd Bács Ferenc és Kakucs Ágnes színészek adnak ízelítőt az elmúlt időszakban született humoros, könnyed hangvételű írásaiból, valamint a 2009-ben a Magvető Kiadónál megjelent, Bolygó tüzek című novelláskötetéből. A szerzővel munkásságáról, életéről és műveiről Márkus Béla irodalomtörténész és Fekete Vince költő, szerkesztő beszélget.

Szilágyi István a kortárs magyar regényirodalom jelentős alakja, aki olyan kiemelkedő műveket alkotott, mint például az 1975-ös Kő hull apadó kútba című regény, az 1990-ben publikált Agancsbozót, valamint a 2001-es Hollóidő című kötet. "Írásai a legnagyobb egzisztenciális kérdésekről beszélnek, miközben az emberi lélek legnagyobb mélységeit keresik" - hangsúlyozta Ács Margit, hozzátéve, hogy a Kolozsváron született író történetei az emberi közösségek "röntgenképét" adják az olvasónak.

A Kő hull apadó kútba című mű a századfordulós szilágysági kisváros, Zilah iparostársadalmának változásait mutatja be, azt, hogy a történelemi osztályok miként veszítették el a talajt a lábuk alól.

A harmincéves háború korába, a 17. századba viszi az olvasókat a Hollóidő című mű, amelyben a mai emberek mindennapi problémáit érzéki és egyben metaforikus módon is megszólaltatja a szerző - fogalmazott Ács Margit.

Szilágyi István 1938-ban született Kolozsváron iparos család gyermekeként. Tanulmányai után vasúti műhelyekben dolgozott Nagyváradon és Szatmáron. 1958-tól a kolozsvári egyetem jogi karán tanult, 1963-ban szerzett diplomát. Az Utunk című folyóirat munkatársa, majd 1968 és 1989 között főszerkesztő-helyettese. 1990-től a Helikon folyóirat főszerkesztője.

Számos díj birtokosa, 1990-ben József Attila-díjat, 1995-ben Déry Tibor-jutalmat, 2001-ben Kossuth-díjat kapott. 2002-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagjává választották. 2003-ban Márai Sándor-, 2008-ban Arany János-, 2009-ben Alföld díjjal jutalmazták, 2011-ben pedig megkapta az Erdélyi Magyar Irodalomért Alapítvány Életműdíját. 2010 óta a Digitális Irodalmi Akadémia tagja. 

MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyurcsányi furfang, Fekete-Győr vergődés
  Gyurcsány egy egyszerű trükkel leszerelte a momentumos követeléseket. Fekete-Győrék nevetségesen kapálóznak a gátlástalan DK-elnök hálójában.
 • Pannonhalma ihleti a Notre-Dame újjáépítését
  Hatalmas megtiszteltetés érte a pannonhalmi bencés közösséget: Michel Aupetit párizsi érsek vezetésével augusztus 7-én azért érkezett egy ötfős küldöttség a főapátságba, hogy megtekintse a nyolc éve felújított bazilikát, és a tavaly áprilisi tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame belső újjáépítéséhez inspirációkat nyerjen.
 • Végső visszaszámolás
  Elkezdődött a végső visszaszámolás, nincs már száz nap sem az amerikai elnökválasztásig.
MTI Hírfelhasználó