Svéd tévéműsor a magyar kultúráról
A svéd közszolgálati televízió művészeti magazinja, a Kobra október 23-án este sugárzott színvonal alatti műsorában a magyar kultúra és a politika volt a téma.
2013. október 26. 18:27

A film olyan benyomást kelt, mintha napjaink Magyarországán a kultúrát a Magozott Cseresznye underground skinhead zenekar és a baloldal „frontfigurája”, Dopeman rappzenéje képviselné. Az antiszemitizmust „lebegtetik”, a művészek pedig „hajlonganak” - hangzott el az adásban. 

A svéd tévéstáb augusztus 20-án forgatott Magyarországon, de a műsort október 23-án sugározták. Ennek az oka az adás szerkesztője szerint technikai és egyébként „tiszta véletlen” - mondta Martin Vårdstedt, a svéd közszolgálati televízió újságíró-producere. 

A „Hogy érzi magát a kultúra a jobboldali Magyarországon” című program több volt a szabad gondolkodás és véleménynyilvánítás megnyilatkozásánál. Olyan képet festett az országról, ahol a Jobbik és a Magyar Gárda határozza meg a közéletet. A műsor alkotói úgy látják, hogy a Jobbik a nemzeti jobboldali kormányt „ujjongva” támogatja. Az adásban megszólalt a Doperman néven ismert, Pityinger László rapper is, akit a baloldali irányzatok „frontális” alakjaként mutatnak be és már szerepel is az ellenzék választási listáján. Dopermantól megvonták a nyilvánosság előtti fellépés lehetőségét, miután bírálta a kormányt és ezért jobboldali személyek feljelentették – fogalmaztak a műsorban. 

A Magozott Cseresznye skinhead zenekar fellépéseiben pedig a fasizmus elterjedését látják Magyarországon. A filmstáb elment a zenekar úgynevezett koncertjére, amelynek színhelye Győrben egy kisebb söröző volt, kis közönség – néhány jól láthatóan részeg, félmeztelen fiatalember - előtt. 

A műsorban megszólaltatták Alföldi Róbert színházigazgatót, Heller Ágnes filozófust és Tarr Béla filmrendezőt is. Alföldi szerint „kizárólagos gondolkodást akarnak engedélyezni”, hogy kik, azt nem tudtuk meg. Hozzátette, ő azért színházi környezetben az alkotással foglalkozik és nem tért ki a személyes ellentétek véleményezésére. Heller Ágnes szerint pedig Magyarországon diktatúra van, mert például abban az utcában, ahol lakik, politikai okokból mindig lecserélik a névtáblát, a kormányt bírálók pedig nem szólalhatnak meg. A Társaság a Szabadságjogokért képviselője az ellenzéki média hiányáról panaszkodott. 

Martin Vårdstedt-től, a műsor újságíró - producerétől megkérdeztük, hogy valóban minden elhangzott információ hitelességét ellenőrizte-e, ami elvileg kötelező lenne a közszolgálati médiánál Svédországban. Vårdstedt úgy vélte, hogy ők ezt megtették. Azt is mondta, hogy azért utaztak Magyarországra, hogy a kultúráról és a kultúrában kifejeződő „tendenciákról” készítsenek műsort. Mert ez a Kobra feladata. Odaérkezésükkor a Magozott Cseresznyével találkoztak, ezért mentek el a koncertre. Vårdstedt elmondta, hogy a műsor előtt alapos feltáró munkát végeztek. Azt is megkérdeztük, hogy vajon a Kobra szerint a szubkultúrának titulált Magozott Cseresznye underground zenéje és Doperman rapper képviseli-e a magyar kultúrát, erre azt válaszolta: minden zenekar a kultúra képviselője. Ezek szerint a svéd motoros bandák, mint például a Hells Angels, rockzenéje, illetve a rasszista „Vit makt” - Fehér hatalom - zenéje is a svéd kultúrát képviselik? A producer válaszában csak annyit tudott mondani, hogy "mi a kultúra kifejezőeszközeinek képviselőit keressük”, olyan koncerteket, amelyeket széles közönség látogat. Hozzátette, szerinte sok fajta koncert létezik és ők éppen azt filmezték, amit a helyszínen találtak. 

Mårtin Vårdstedt producer – újságíró korábban egyébként a Dagens Nyheter liberális országos napilap és a Resumé, Skandinávia egyik legnagyobb üzleti, média- és hír, illetve piackutató újság munkatársa volt.

PPM Stockholm
megmondó
Ám nem bőr feszül az ábrázatukon, ezért még évekig húzni fogják a busás adófizetői javadalmazást.
 • Liberál über alles
  Ezek a hétpróbás világharcosok hisztérikusan reagálnak mindenre, ami kritikus, ami állítólag az érdekeiket sérti.
 • Kriminalizálják az ellenvéleményen lévőket
  Vélhető, hogy ebben az esetben a hatóságnak nemcsak a menettel szemben felsorakozók ellen kellett volna intézkednie.
 • Utazás a koponyája körül
  A szügyig ateista DK itt is pápább a pápánál, elnöke és szóvivője azt is jobban tudja, melyek az ország valódi problémái.
 • Újra működik a guillotine
  Ez a zseni Emmanuel megfordította a dolgot. Azért nem ért egyet a nagykövettel, mert látja a helyzetet, és ezt el is merte mondani.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI