Az emigrációban élők részei a magyar politikai nemzetnek
A Los Angeles-i Magyar Házban a köztársasági elnök az 1956-os megemlékezésen 200 fő előtt mondott beszédet.
2013. október 27. 14:36

Az emigrációban élők részei a magyar politikai nemzetnek - hangsúlyozta helyi idő szerint szombaton a Los Angeles-i Magyar Házban Áder János köztársasági elnök az 1956-os megemlékezésen.

Az államfő több mint 200 fős hallgatósága előtt felidézte, hogy az Egyesült Államokból hazatért Varga Béla, a második világháború utáni első demokratikus országgyűlés elnöke 1990 májusában, a rendszerváltás utáni első szabadon választott parlament legelső ülésnapján azt tudatta a világ magyarságával, hogy a politikai emigráció korszaka lezárult. Mint mondta, a volt házelnök szavai az első lépéseket jelentették azon az úton, amin járva a magyarok mind közelebb kerülhettek egymáshoz, "mindenkihez, akit összeköt a magyar név, a magyar szó, akinek jelentenek valamit Kölcsey, Madách, Ady és József Attila művei, és akik anyanyelvükként értik Márai vagy épp Nobel-díjas írónk, Kertész Imre megszenvedett tanúságról szóló könyveit" - mondta. "A kultúránál nincs jobb útlevél egymáshoz" - tette hozzá.

"Szabadságunk és nemzeti önrendelkezésünk visszanyerésével a ÍdisszidensÍ és ÍemigránsÍ szavakban testet öltő, magyart a magyarral évtizedekig szembeállító politikai megkülönböztetés - a szocializmus megannyi lelkeket mérgező hazugságával együtt - a történelem szemétdombjára kerülhet" - hangoztatta Áder János.

Rámutatott, hogy a békés polgári átalakulás óta senki sem mondhatja - különösképp nem a magyar állam képviselői -, hogy az emigrációban élők nem részei a politikai nemzetnek. Mint mondta, 2010-ben ezért született meg a magyar országgyűlésben az új állampolgársági törvény, amely szélesre tárja a kapukat mindazok előtt, akik a lelki közösség vállalása mellett, szabad akaratukból meghozott döntéssel, alkotmányos értelemben is a magyar állam polgáraivá kívánnak válni.

Az államfő, aki a kulturális műsorral is gazdagított megemlékezést megelőzően külön is találkozott az 56-osokkal, emlékeztetett rá, hogy 1957-ben a Time magazin a magyar szabadságharcost választotta az év emberévé, aki döntő hatással volt a világ sorsára. "Mindannyian a szabadság nemzetéhez tartozunk, és ettől oly ismerősek számunkra ők, 1956 magyarjai" - mondta az államfő a mosonmagyaróvári sortűz évfordulójának napján.

Áder János elismerését fejezte ki az amerikai magyarságnak az identitás megőrzéséért tett erőfeszítései miatt, és hangsúlyozta, hogy Magyarország megbecsüli helytállásukat és sikereiket. Köszönetet mondott az Egyesült Államoknak a befogadásukért. A köztársasági elnök a nap folyamán korábban találkozott Oláh György Nobel-díjas kémikussal.

MTI
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó