Az emigrációban élők részei a magyar politikai nemzetnek
A Los Angeles-i Magyar Házban a köztársasági elnök az 1956-os megemlékezésen 200 fő előtt mondott beszédet.
2013. október 27. 14:36

Az emigrációban élők részei a magyar politikai nemzetnek - hangsúlyozta helyi idő szerint szombaton a Los Angeles-i Magyar Házban Áder János köztársasági elnök az 1956-os megemlékezésen.

Az államfő több mint 200 fős hallgatósága előtt felidézte, hogy az Egyesült Államokból hazatért Varga Béla, a második világháború utáni első demokratikus országgyűlés elnöke 1990 májusában, a rendszerváltás utáni első szabadon választott parlament legelső ülésnapján azt tudatta a világ magyarságával, hogy a politikai emigráció korszaka lezárult. Mint mondta, a volt házelnök szavai az első lépéseket jelentették azon az úton, amin járva a magyarok mind közelebb kerülhettek egymáshoz, "mindenkihez, akit összeköt a magyar név, a magyar szó, akinek jelentenek valamit Kölcsey, Madách, Ady és József Attila művei, és akik anyanyelvükként értik Márai vagy épp Nobel-díjas írónk, Kertész Imre megszenvedett tanúságról szóló könyveit" - mondta. "A kultúránál nincs jobb útlevél egymáshoz" - tette hozzá.

"Szabadságunk és nemzeti önrendelkezésünk visszanyerésével a ÍdisszidensÍ és ÍemigránsÍ szavakban testet öltő, magyart a magyarral évtizedekig szembeállító politikai megkülönböztetés - a szocializmus megannyi lelkeket mérgező hazugságával együtt - a történelem szemétdombjára kerülhet" - hangoztatta Áder János.

Rámutatott, hogy a békés polgári átalakulás óta senki sem mondhatja - különösképp nem a magyar állam képviselői -, hogy az emigrációban élők nem részei a politikai nemzetnek. Mint mondta, 2010-ben ezért született meg a magyar országgyűlésben az új állampolgársági törvény, amely szélesre tárja a kapukat mindazok előtt, akik a lelki közösség vállalása mellett, szabad akaratukból meghozott döntéssel, alkotmányos értelemben is a magyar állam polgáraivá kívánnak válni.

Az államfő, aki a kulturális műsorral is gazdagított megemlékezést megelőzően külön is találkozott az 56-osokkal, emlékeztetett rá, hogy 1957-ben a Time magazin a magyar szabadságharcost választotta az év emberévé, aki döntő hatással volt a világ sorsára. "Mindannyian a szabadság nemzetéhez tartozunk, és ettől oly ismerősek számunkra ők, 1956 magyarjai" - mondta az államfő a mosonmagyaróvári sortűz évfordulójának napján.

Áder János elismerését fejezte ki az amerikai magyarságnak az identitás megőrzéséért tett erőfeszítései miatt, és hangsúlyozta, hogy Magyarország megbecsüli helytállásukat és sikereiket. Köszönetet mondott az Egyesült Államoknak a befogadásukért. A köztársasági elnök a nap folyamán korábban találkozott Oláh György Nobel-díjas kémikussal.

MTI
  • Minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
    Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • Tisztifőorvos: továbbra is indokoltak a korlátozások
    Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de a korlátozó intézkedéseket továbbra is indokolt fenntartani - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
  • Ma van a magyar kultúra napja
    A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.
MTI Hírfelhasználó