Az NSA nyáron hagyta abba Merkel lehallgatását
Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) nyáron hagyta abba Angela Merkel német kancellár és több más vezető külföldi politikus telefonjának a lehallgatását - azután vetett véget ennek, hogy a kémprogram létezéséről tudomást szerzett a Fehér Ház - írja hétfőn internetes kiadásában a The Wall Street Journal című amerikai napilap amerikai illetékesekre hivatkozva.
2013. október 28. 08:59

A Fehér Ház ezután vizsgálatot indított, amely során fény derült arra, hogy az NSA mintegy 35 külföldi vezető politikus telefonbeszélgetéseit figyelte. Miután ez tudomására jutott, a Fehér Ház leállította egyes politikai vezetők, köztük Angela Merkel telefonjának a lehallgatását - írja a The Wall Street Journal.

A lap szerint az amerikai illetékesek beszámolóiból arra lehet következtetni, hogy Barack Obama amerikai elnök hivatalba lépése óta, öt éven át nem tudott arról, hogy az NSA lehallgatja a világ vezetőinek telefonjait is. Az ügynökség olyan sok lehallgatást végzett, hogy gyakorlatilag nem tájékoztathatta mindegyikről a kormányzatot.

Barack Obama hagyta jóvá a hírszerző tevékenység tágabb értelemben vett "prioritásait", de az NSA szintjén, az elnök tudomása nélkül hozták meg a konkrét döntéseket az ilyesfajta megfigyelésekről, és ez a gyakorlat jelenleg felülvizsgálat alatt van.

A The Wall Street Journal megjegyzi, hogy az amerikai kormányzat a nyári leleplezés után nem állította le az összes, külföldi politikai vezetőket érintő lehallgatási programot, mivel egyesek közülük hasznos információkhoz juttatják az Egyesült Államokat. Vasárnapig nem derült fény arra, hogy hány lehallgatásnak vetettek véget, és kik azok a külföldi vezetők, akiket mindmáig figyel az NSA - írja az amerikai napilap.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó