100 milliárdot követel vissza az NFÜ
Eljárást indít a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azok ellen a cégek ellen, amelyek harmadszori felszólításra sem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Mintegy 2500 cég veszítheti el a neki korábban megítélt támogatást, ha pedig az összegből már felhasznált, akkor azt a pénzt kamatostul kell visszafizetni - hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.
2013. október 28. 11:38

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkár szavai szerint az érintett cégek úgynevezett elállási nyilatkozatot kapnak, amelyet meg lehet fellebbezni. Ha bebizonyosodik, hogy nem rosszhiszeműség állt a mulasztás mögött, „akkor van visszaút” – jelentette ki.

Nagyon fontos az átláthatóság – hangsúlyozta az államtitkár, felidézve: a 2012. január 1-jén lépett hatályba új alaptörvény kimondja: közpénzt csak átlátható szervezet kaphat. „Az a szervezet átlátható, ahol el tudunk jutni az egy vagy több magánszemély tulajdonosig, illetve egy nyílt végű részvénytársaságig” – fogalmazta meg. Nem feltételszerűen szükséges, hogy magyar állampolgárok legyenek a tulajdonosok, külföldiek is lehetnek, de tudnunk kell, ki a végső tulajdonos, hol adóznak a fejlesztésekből keletkező pluszjövedelmek után – részletezte.

Kérdésre válaszolva az államtitkár kijelentette: „Ha nem valósultak volna meg a beruházások, nem kerültek volna kifizetésre.” Az összes pályázatot ellenőrizték, a végszámla benyújtásakor a helyszínen nézik meg, hogy ténylegesen megvalósult-e a beruházás – magyarázta.

Csepreghy Nándor elmondta: összességében a 70-100 milliárd forintot is elérheti az az összeg, amely a cégek adatszolgáltatási mulasztásai vagy átláthatatlansága miatt felszabadulhat, és amelyet újabb projektek finanszírozására fordíthatnak.

M1 Ma reggel
  • Jog-ÁVH
    Amíg ugyanis akad bárki, akinek van saját identitása, s azt bátran vállalja is, akkor a valósággyártó művek nagy bajba kerülnek.
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
MTI Hírfelhasználó