Gyurcsány önállóan készül a bukásra
Visszautasította az MSZP-s Szanyi Tibor Gyurcsány Ferenc DK-elnök újabb ajánlatát. A szocialista párt elnökségi tagja tegnap azt mondta, az összefogás igénye nem komoly azoknál, akik az október 23-i rendezvényen ezt szorgalmazták, különben már lenne közös programjuk és listájuk.
2013. október 30. 08:32

A Magyar Hírlap azonban úgy tudja, már megindult az informális egyeztetés, hogy egy választási blokkba tömörüljenek a Fodor Gábor vezette Liberálisok, a DK, Bokros Lajos pártja, a Moma és a Kuncze Gábor fémjelezte Szabadelvű Polgári Egyesület. Korábban megírtuk: mivel az MSZP és az Együtt–PM megállapodása nem terjed ki Gyurcsányékra, a négy kisebb alakulat választási pártot gründolhat. Tegnap úgy értesültünk, egy DK–Liberálisok–SZPE–Moma-blokk kora tavasszal, megerősödve tárgyalná újra az MSZP és az Együtt közötti paktumot.

Persze az is „benne van a pakliban”, hogy végül az MSZP–Együtt-PM balközép szövetségként, a DK–Liberáliok–SZPE–Moma pedig bal­liberális blokként külön-külön indul – állították forrásaink. Lapunk információi szerint mindenesetre a De­mokratikus Koalíció egyéni helyeket is átengedhet ugyan Fodoréknak, Bokroséknak és Kunczééknak, ám leginkább az országos listáján adna nekik előkelő helyeket. Gyurcsány Ferenc tegnap Szegeden közölte, hogy a DK önállóan készül a választásokra, ugyanakkor hezitálás nélkül, a végsőkig képviseli a jelenleginél szélesebb demokratikus ellenzéki összefogás ügyét. A DK az első párt, amely már döntött mind a 106 egyéni jelöltről, és ezt nyilvánosságra is hozta – jegyezte meg a bukott miniszterelnök, bemutatva pártja Csongrád megyei egyéni országgyűlési képviselőjelöltjeit.

Gyurcsány egyébként a Népszabadságnak adott tegnapi interjúban azt fejtegette, hogy ha a szocialistákkal és Bajnaiékkal meg tudnak állapodni közös miniszterelnökről, közös listavezetőről, „és ennek a végén az a kérés, hogy én a listán ne legyek rajta, akkor teljesítem ezt a kérést”. „A Demokratikus Koalíció erejéhez képest méltányos, nagyvonalú, nyilvános ajánlatot fogok tenni. Amikor ennek eljön az ideje” – tette hozzá.

A DK elnöke tegnap az MSZP melletti szolidaritásra szólította fel a bajai kampányvideó ügyében „a demokratikus ellenzéki” pártokat. Gyurcsány levelében úgy fogalmazott, hogy „iszonyatos erővel önti a sarat magyar jobboldal és médiaháttere” az MSZP-re a videoügyben, annak ellenére, hogy semmilyen megbízható bizonyíték nincs arra, hogy a szocialisták rosszhiszeműen, tisztességtelenül, törvénytelenül jártak volna el. Gyurcsány Ferenc ezért azt kéri „a demokratikus ellenzék” pártjaitól, mozgalmaitól, hogy fejezzék ki szolidaritásukat az MSZP-vel, Mesterházy Attila pártelnökkel, és a Demokratikus Koalíció részéről ezt meg is teszi. A levelet a DK azoknak küldte el, akik az október 23-i ellenzéki demonstráción részt vettek, így Bajnai Gordonnak (Együtt–PM), Szabó Tímeának (PM), Ungár Klárának (Szema), Bokros Lajosnak (Moma), Kuncze Gábornak (SZPE) és Fodor Gábornak (Liberálisok).

„Nagyon jólesik, hogy szolidáris Gyurcsány Ferenc, de többet segített volna akkor, ha véletlenül nem kotyog ki olyanokat pártpénzekről, ami nem is fedi a valóságot, ha véletlenül nem kiabálták volna ki az MSZP elnökét október 23-án, vagy ha véletlenül nem lenne benne egy volt DK-s ember a bajai hamis videó készítésének ügyében” – reagált Török Zsolt, az MSZP szóvivője a Magyar Hírlapnak. A szocialista politikus szerint Gyurcsány „ha most látta be, hogy esetleg erre van szükség, akkor lelke rajta”.

A Magyar Hírlap azonban úgy tudja, már megindult az informális egyeztetés, hogy egy választási blokkba tömörüljenek a Fodor Gábor vezette Liberálisok, a DK, Bokros Lajos pártja, a Moma és a Kuncze Gábor fémjelezte Szabadelvű Polgári Egyesület. Korábban megírtuk: mivel az MSZP és az Együtt–PM megállapodása nem terjed ki Gyurcsányékra, a négy kisebb alakulat választási pártot gründolhat. Tegnap úgy értesültünk, egy DK–Liberálisok–SZPE–Moma-blokk kora tavasszal, megerősödve tárgyalná újra az MSZP és az Együtt közötti paktumot. - See more at: http://magyarhirlap.hu/gyurcsany-onalloan-keszul-a-bukasra#sthash.awqeHdyF.dpuf
Magyar Hírlap
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Meg kell erősíteni a valódi kereszténydemokrata pártokat
  Meg kell erősíteni a valódi kereszténydemokrata pártokat, amelyek tenni szeretnének Európa jövőjéért - fogalmazott Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap online kiadásában pénteken.
 • Rétvári: minden humán terület többletforrást kap jövőre
  Minden humán terület kap többletforrásokat az idei évhez képest a 2021-es költségvetésben - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatóján pénteken.
 • Az István, a király iskolába megy
  A trianoni tragédia centenáriumán pedig az István, a király iskolába megy. Meghódítja a jövőt is a kisiskolás gyermekek révén. A határokon átívelő nemzetegyesítés jegyében a Kárpát-medence különböző tájairól érkező, csillogó szemű, átszellemült arcú fiúk és lányok fogják énekelni, táncos koreográfiával előadni dicső múltunk egyik legkiemelkedőbb eseményét, elősegítve ezzel egy szép jövőbe vetetett hitet.
MTI Hírfelhasználó