A visegrádi országok közös nyilatkozata
A visegrádi csoport külügyminiszterei a nyugat-balkáni országok képviselőivel találkoztak Gödöllőn, és a megbeszélés után kiadott közös nyilatkozatukban hangsúlyozták annak jelentőségét, hogy a NATO és az EU fenntartsa elkötelezettségét a nyugat-balkáni régió stabilitása és biztonsága mellett.
2013. október 31. 17:30

A Gödöllői Királyi Kastélyban délelőtt a V4, a nyugat-balkáni országok, az EU soros elnökségét betöltő Litvánia, Törökország és Ausztria külügyi vezetői, valamint az EU bővítési biztosa egyeztettek. Az esemény után közzétett memorandumban a V4 országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kinyilvánították "erőteljes és folyamatos támogatásukat" a bővítési folyamat lendületének fenntartásáért. A nyugat-balkáni országok csatlakozása az Európai Unióhoz mind a tagállamoknak, mind pedig az aspiráló országoknak közös érdekük - mutattak rá. Hozzátették, a résztvevők álláspontja azonos: a folyamatnak hitelesnek kell lennie, és továbbra is a feltételesség és az egyéni teljesítmény elvein kell alapulnia.

A dokumentumban közölték: a résztvevők megvitatták a nyugat-balkáni régió aktuális helyzetét, és üdvözölték az Európai Bizottság által nemrég megjelentetett, "részletes és kiegyensúlyozott" bővítési csomagot, amely a következő évre egységes bővítési stratégiát kínál. A V4 üdvözli Montenegró jelentős eredményeit, amelyeket a csatlakozási tárgyalásokon elért. Támogatja, hogy legkésőbb 2014 januárjában kezdődjenek meg a tárgyalások Szerbiával, "ideális esetben röviddel az új feltételeket nem tartalmazó tárgyalási keret elfogadása után". Ugyancsak támogatják a visegrádi országok a tárgyalások megkezdését Koszovóval a stabilizációs és társulási megállapodásról, emellett pedig hangsúlyozták a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd és az elért megállapodások végrehajtásának fontosságát.

A visegrádi országok kifejezték reményüket, hogy sikerül felülkerekedni a Macedónia előmenetelét hátráltató akadályokon, és kedvezően ítélik meg az Albánia által eddig elért eredményeket. A visegrádi csoport elkötelezett Bosznia-Hercegovina európai jövője mellett, egyúttal hangot ad aggodalmának, amiért "az ország nem halad előre az európai úton". A visegrádi országok megerősítették, hogy készek az átalakulással és az európai integrációval kapcsolatos tapasztalataik megosztására. "A regionális együttműködés a hiteles párbeszéd, a megbékélés, a stabilitás és a jólét lényeges eszköze", egyúttal az EU-tagság fontos előfeltétele - mutattak rá.

Kiemelték: a jogállamiság és a demokratikus kormányzás megerősítése továbbra is fontos az EU-csatlakozáshoz vezető úton. Ezért a V4 nyugat-balkáni partnereivel folytatja a jogállamiság és az alapjogok fejlesztését célzó V4+Nyugat-Balkán szakértői hálózat kiépítését, hogy előmozdítsa a reformfolyamatokat, és segítséget nyújtson elsősorban a közigazgatási reformokra, valamint az emberi jogok védelmére összpontosítva.

A V4 arra ösztönzi a nyugat-balkáni országokat, hogy növeljék erőfeszítéseiket egy olyan regionális alap megteremtésére, amely a Nemzetközi Visegrádi Alap mintájára jöhet létre. Az új alap fő tevékenysége a helyi civil szervezetek projektjeinek támogatása lenne.
A visegrádi országok nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy a NATO-nak és az EU-nak fenn kell tartania elkötelezettségét a nyugat-balkáni régió stabilitása és biztonsága mellett. A V4 továbbra is elkötelezett a NATO "nyitott kapuk" politikája mellett, így támogatja a nyugat-balkáni országok törekvéseit a NATO-tagságért - fogalmazta meg a négy ország a memorandumban.

hirado.hu - MTI
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • A magyarok elsöprő többsége változást szeretne
  A magyarok döntő része elégedetlen az Unió migrációs válságkezelésével és változást akar az Európai Unióban. A pártpreferencia adatok alapján magabiztos Fidesz-KDNP győzelem várható a vasárnapi európai parlamenti választásokon – derül ki a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából.
 • Az ENSZ kiesett a szerepköréből
  Az ENSZ több mint hét évtizedes fennállása alatt éppen csak a létrejöttekor kitűzött célját és feladatát, a béke fenntartását és a konfliktusok megoldását volt képtelen elvégezni.
 • Áder: Magyarország legyen erős, független és szabad!
  A honvédelem napja annak a tiszta, egyszerű és világos akaratnak az ünnepe, hogy Magyarország legyen erős, független és szabad - mondta Áder János köztársasági elnök kedden, a budai Várban rendezett ünnepségen, amelyen csapatzászlót adományozott a Magyar Honvédség Parancsnokságának. Azt kérte a honvédektől, legyenek büszkék erre a zászlóra, mert az az összetartozásuk kifejezése mellett az 1848 májusában megszületett modern magyar hadsereg örökségét is megtestesíti.
MTI Hírfelhasználó