A visegrádi országok közös nyilatkozata
A visegrádi csoport külügyminiszterei a nyugat-balkáni országok képviselőivel találkoztak Gödöllőn, és a megbeszélés után kiadott közös nyilatkozatukban hangsúlyozták annak jelentőségét, hogy a NATO és az EU fenntartsa elkötelezettségét a nyugat-balkáni régió stabilitása és biztonsága mellett.
2013. október 31. 17:30

A Gödöllői Királyi Kastélyban délelőtt a V4, a nyugat-balkáni országok, az EU soros elnökségét betöltő Litvánia, Törökország és Ausztria külügyi vezetői, valamint az EU bővítési biztosa egyeztettek. Az esemény után közzétett memorandumban a V4 országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kinyilvánították "erőteljes és folyamatos támogatásukat" a bővítési folyamat lendületének fenntartásáért. A nyugat-balkáni országok csatlakozása az Európai Unióhoz mind a tagállamoknak, mind pedig az aspiráló országoknak közös érdekük - mutattak rá. Hozzátették, a résztvevők álláspontja azonos: a folyamatnak hitelesnek kell lennie, és továbbra is a feltételesség és az egyéni teljesítmény elvein kell alapulnia.

A dokumentumban közölték: a résztvevők megvitatták a nyugat-balkáni régió aktuális helyzetét, és üdvözölték az Európai Bizottság által nemrég megjelentetett, "részletes és kiegyensúlyozott" bővítési csomagot, amely a következő évre egységes bővítési stratégiát kínál. A V4 üdvözli Montenegró jelentős eredményeit, amelyeket a csatlakozási tárgyalásokon elért. Támogatja, hogy legkésőbb 2014 januárjában kezdődjenek meg a tárgyalások Szerbiával, "ideális esetben röviddel az új feltételeket nem tartalmazó tárgyalási keret elfogadása után". Ugyancsak támogatják a visegrádi országok a tárgyalások megkezdését Koszovóval a stabilizációs és társulási megállapodásról, emellett pedig hangsúlyozták a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd és az elért megállapodások végrehajtásának fontosságát.

A visegrádi országok kifejezték reményüket, hogy sikerül felülkerekedni a Macedónia előmenetelét hátráltató akadályokon, és kedvezően ítélik meg az Albánia által eddig elért eredményeket. A visegrádi csoport elkötelezett Bosznia-Hercegovina európai jövője mellett, egyúttal hangot ad aggodalmának, amiért "az ország nem halad előre az európai úton". A visegrádi országok megerősítették, hogy készek az átalakulással és az európai integrációval kapcsolatos tapasztalataik megosztására. "A regionális együttműködés a hiteles párbeszéd, a megbékélés, a stabilitás és a jólét lényeges eszköze", egyúttal az EU-tagság fontos előfeltétele - mutattak rá.

Kiemelték: a jogállamiság és a demokratikus kormányzás megerősítése továbbra is fontos az EU-csatlakozáshoz vezető úton. Ezért a V4 nyugat-balkáni partnereivel folytatja a jogállamiság és az alapjogok fejlesztését célzó V4+Nyugat-Balkán szakértői hálózat kiépítését, hogy előmozdítsa a reformfolyamatokat, és segítséget nyújtson elsősorban a közigazgatási reformokra, valamint az emberi jogok védelmére összpontosítva.

A V4 arra ösztönzi a nyugat-balkáni országokat, hogy növeljék erőfeszítéseiket egy olyan regionális alap megteremtésére, amely a Nemzetközi Visegrádi Alap mintájára jöhet létre. Az új alap fő tevékenysége a helyi civil szervezetek projektjeinek támogatása lenne.
A visegrádi országok nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy a NATO-nak és az EU-nak fenn kell tartania elkötelezettségét a nyugat-balkáni régió stabilitása és biztonsága mellett. A V4 továbbra is elkötelezett a NATO "nyitott kapuk" politikája mellett, így támogatja a nyugat-balkáni országok törekvéseit a NATO-tagságért - fogalmazta meg a négy ország a memorandumban.

hirado.hu - MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 6. rész
  Ezúttal a művészet felé fordulunk. A kiváló művészettörténész, festő és kritikus Lyka Károly Magyar művészet – magyar határok című tanulmányát idézzük, melyben a tudós pontosságával elemzi a magyar és az európai kultúra összetartozását: „Hogy e kétféle művészet határa egyúttal Magyarországnak is természet építette keleti és déli határa, azt helyes lesz a művészettörténeti földrajz beszédes tényeként leszögezni. Aki e határokat rideg kézzel el akarná mozdítani, aligha lehet tisztában azzal, mit jelent egy ezer éven át fejlődött kultúra.”
 • Újrafoglalás
  Az új magyar nemzetpolitika megalkotóinak és megvalósítóinak van mire büszkének lenniük.
 • Bővül a gyermekfelügyeletet ellátó intézmények köre
  Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó