Halottak Napján
Temetői szex és csillámtetkó a trendi?
Szex és élvezet elődök, netán szülők és nagyszülők sírján? Valóban erről kell szólnia tévéműsoroknak, ezt kell látniuk gyerekeknek, kamaszoknak?
2013. november 2. 11:16

Azon már pár éve sem lepődtem meg, amikor az egyik bulvártévé talk showjában fényes nappal a műsorvezetőnők hahotáztak az épp aktuális sztár történetén, aki elmesélte, hogy milyen volt a temetőben folytatott nemi aktusa. Egy éve – szinte Halottak Napjához igazítva –  a magyar közszolgálati tévé az egyik tengerentúli családsorozat délutáni epizódját vetítette. Az aznapi sztori egyik szála is akörül forgott, hogyan szervezi meg két fiatal „romantikus” légyottját egy kriptában. A tényről a szülők is tudomást szereznek, és nosztalgiáznak fiatalkoruk hasonló emlékeit felidézve. Az egész mint normalitás jelenik meg egy átlagos, kertvárosi amerikai család életében.

Szex és élvezet elődök, netán szülők és nagyszülők sírján? Valóban erről kell szólnia tévéműsoroknak, ezt kell látniuk gyerekeknek, kamaszoknak? És persze az ünnep egyet jelentsen halloweennel, vámpírokkal, boszorkányokkal, csillámtetkóval és horrorral?

A média természetesen nemcsak befolyásol, az ott látottak egyben kórtünetként is felfoghatók. Ma a vidéki Magyarország valóságában egyre gyakoribb, hogy temetéskor valaki a rokoni vagy baráti körből a háznál marad, nehogy az elhunyt otthonát a végső búcsú óráiban kifosszák (sok ilyen eset történt ugyanis a közelmúltban).

A halottak és a sírkertek tiszteletét évszázadokon, évezredeken át komolyan vették a különböző társadalmak. A keresztények – régen és most is – szent helyként tekintenek a temetőre mint a feltámadásra váró megszentelt test átmeneti pihenőhelyére (ahol Krisztusra is emlékezünk, hiszen az ő teste is sírban pihent dicsőséges feltámadásáig). De a nem vallásos emberek jó (jobbik) része is a részvét, a kegyelet, az emlékezés bensőséges helyének tartja a temetőket. Nekik maguktól nem jutna eszükbe olyan, amit – ki tudja, milyen megfontolásból – a média közvetít. Ők nem lopnak a sírokról vázát, csokrot és mécsest sem, és jó esetben nem csak évente egyszer – a lelkiismeret hangjának gyors elhallgattatásaként – özönlik el rövid időre a temetőket.

A hosszabbodó őszi esték, a ködös reggelek, a mélabús nappalok – akárcsak advent idején – Mindenszentek és Halottak Napja elérkeztével is felébresztik korunk emberében is az elcsendesülés, a lelki elmélyülés, az életünk értelméről való gondolkodás iránti vágyat – sírkertekben és azok határain túl is. Gondolkozzunk, ne csak rohanjunk. Emlékezzünk méltó módon elhunyt szeretteinkre. Töltsünk minél több időt még élő hozzátartozóinkkal. Ha nem is mindig egyszerű megoldani, beszélgessünk sokat a család gyermek és kamasz tagjaival.

Ha a halloweennel és a média butaságával nem is lehet felvenni a harcot, horror és féktelen buli helyett lehet családi program a temetőlátogatás, mécsesgyújtás, tökfaragás meg kézművesség, melyben részt vehetnek kicsik és nagyok. Ha odafigyelünk egymásra, mondhat bárki bármit, a deviancia nem fogja tudni legyőzni a normalitást. Se Halottak Napján, se máskor.

Jenei István
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
  • Nagy pofont adott a WHO a magyar baloldalnak
    Más uniós tagállamok is sorra kezdik el rendelni a keleti oltóanyagokat, sőt ma már egyes hazai baloldali politikusok is a magyar kormány sikeres járványkezeléséről beszélnek – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó