Snowden bajba kerülhet, ha elhagyja Oroszországot
Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Moszkvába menekült volt informatikusa elveszítené ideiglenes menekültstátuszát, ha elhagyná Oroszországot – közölte pénteken ügyvédje, Anatolij Kucserena.
2013. november 2. 13:01

Újságírók arról kérdezték Kucserenát, hogy védence tehet-e tanúvallomást Németországban. A német kancellár mobiltelefonjának feltételezett amerikai megfigyelésével foglalkozó berlini parlamenti vizsgálóbizottság meg szeretné hallgatni az adatgyűjtési botrányt kirobbantó Snowdent.

„A jelenleg hatályos orosz törvények szerint nem hagyhatja el országunkat, ellenkező esetben elveszítené az ideiglenes menekültstátuszt” – jelentette ki Kucserena a Snowden esetleges németországi utazásával kapcsolatos kérdésre válaszolva. „Ha valamilyen országnak kérdései vannak, elküldheti, és Snowden majd eldönti, mit tesz velük” – tette hozzá az ügyvéd.

Hans-Christian Ströbele, a Bundestag egyik zöldpárti képviselője csütörtökön Moszkvában tárgyalt Snowdennel arról, hogy milyen körülmények között hallgathatná ki őt tanúként a német ügyészség vagy egy parlamenti bizottság a lehallgatási botránnyal összefüggésben.

Washington már kérte Berlintől, hogy adja ki Snowdent, ha Németország területére lépne, mert az NSA megfigyelési botrányaihoz vezető dokumentumokat kiszivárogtató informatikust az Egyesült Államokban bíróság elé akarják állítani. Megfigyelők kevéssé tartják valószínűnek, hogy Snowden Németországba utazna.

MNO - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó