NATO-hadgyakorlat kezdődött Lengyelországban
Húsz NATO-tagállam és több partnerország részvételével egyhetes hadgyakorlatot kezdett az Észak-atlanti Szövetség szombaton Lengyelországban. A gyakorlaton részt vesz Magyarország is.
2013. november 3. 12:23

A Steadfast Jazz fedőnevű hadgyakorlat egyes elemeit a varsói védelmi minisztérium közleménye szerint a szomszédos balti államokban tartják. A november 9-ig tartó manőverben hatezer katona vesz részt, egyedül Lengyelországból háromezer. A hadgyakorlaton mindhárom haderőnem, azaz a szárazföldi haderő, a haditengerészet és a légierő is képviselteti magát.

A nagyszabású hadgyakorlat a tagállamok közötti együttműködés erősítését célozza, különös tekintettel a rendkívüli válságok esetén bevethető, 13 ezer fős gyorsreagálású erőre (NRF).

A jövőben kétévente kerül sor hasonló hadgyakorlatra, változó helyszínekkel. Lengyelország 1999 óta a NATO-tagja. A mostani az első jelentősebb hadgyakorlat lengyel földön, és 2006 óta az atlanti szövetség legnagyobb manővere.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó