NATO-hadgyakorlat kezdődött Lengyelországban
Húsz NATO-tagállam és több partnerország részvételével egyhetes hadgyakorlatot kezdett az Észak-atlanti Szövetség szombaton Lengyelországban. A gyakorlaton részt vesz Magyarország is.
2013. november 3. 12:23

A Steadfast Jazz fedőnevű hadgyakorlat egyes elemeit a varsói védelmi minisztérium közleménye szerint a szomszédos balti államokban tartják. A november 9-ig tartó manőverben hatezer katona vesz részt, egyedül Lengyelországból háromezer. A hadgyakorlaton mindhárom haderőnem, azaz a szárazföldi haderő, a haditengerészet és a légierő is képviselteti magát.

A nagyszabású hadgyakorlat a tagállamok közötti együttműködés erősítését célozza, különös tekintettel a rendkívüli válságok esetén bevethető, 13 ezer fős gyorsreagálású erőre (NRF).

A jövőben kétévente kerül sor hasonló hadgyakorlatra, változó helyszínekkel. Lengyelország 1999 óta a NATO-tagja. A mostani az első jelentősebb hadgyakorlat lengyel földön, és 2006 óta az atlanti szövetség legnagyobb manővere.

MTI
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó