Elismerte az együttműködést a német hírszerzés
A szóvivő elismerte, hogy - mint fogalmazott - az európai titkosszolgálatok között rendszeres a tapasztalatcsere a technológiai fejlesztésekről.
2013. november 3. 12:20

 A BND szóvivője a The Guardian című brit lap beszámolójára reagált, amely szerint a német, a francia, a spanyol és a svéd hírszerző szolgálatok a brit titkosszolgálati szervezettel, a GCHQ-val együttműködve fejlesztették az internetes és telefonos adatforgalom tömeges figyelésére alkalmas tevékenységhez szükséges technológiát.

A brit újság a "Snowden-aktákra" hivatkozva közölte azt is: a GCHQ tanácsokkal látta el a többi európai szolgálatot - így a BND-t is - arról is, hogy miképp kerüljék meg a megfigyelési jogkörüket korlátok közé szorító hazai törvényeket. A német hírszerzés képviselője ezt - egy 2008-as konkrét, esetleges törvénymódosítást is feltételező tervre utalva - közvetve cáfolta, azt hangoztatva, hogy a BND és a brit partnerszervezet csak műszaki és nem jogi kérdésekről folytatott egyeztetéseket. Az akkori, egy új lehallgatási központot előirányzó tervezet amúgy is lekerült a napirendről - tette hozzá.

A szóvivő cáfolta a The Guardiannek azt az állítását, amely szerint a BND állítólag a törvényes korlátozások megkerülésére törekedett annak érdekében, hogy alkalmazhassa a brit lehallgatási technikát.

A német hírszerzés tiszteletben tartotta a törvényeket - jelentette ki.

MTI