Horthy szobrot avattak a Szabadság téren
Vasárnap délelőtt megkezdődött a Horthyszobor-avatás a Hazatérés Templomában gárdista- és Horthy-korabeli egyenruhás résztvevők jelenlétében. A templom előtt legalább hat-hétszáz ellentüntető tiltakozott.
2013. november 3. 12:17

Vasárnap délelőtt megkezdődött a Horthyszobor-avatás a Hazatérés Templomában gárdista- és Horthy-korabeli egyenruhás résztvevők jelenlétében. Nagyjából háromszázan lehetnek bent - írja a ATV.hu. A református istentiszteletre több gárdista egyenruhás egyén érkezett, valamint voltak olyanok, akik „hagyományőrző”, Horthy-korabeli uniformist öltöttek. De olyanok is voltak a szoboravatók között, akik második világháborús rohamsisakban, a neonácikéra hajazó öltözetben jelentek meg.

A templom előtt ugyanakkor legalább hat-hétszáz ellentüntető tiltakozik a szoboravatás ellen. A tiltakozók „nácik haza”, „náci hazaárulók” és a "nem hagyjuk" rigmusokat skandálták. A flashmob keretében összegyűlt ellendemonstrálók többsége sárga csillagot viselt a ruházatán, illetve transzparenseket emeltek a magasba. Többek között ismert, zsidó származású magyar művészek, tudósok, sportolók, irodalmárok portréi - Alfonzo, Rejtő Jenő, Radnóti Miklós, Hajós Alfréd, Gábor Dénes képmása - voltak láthatók a molinókon, mellükön sárga csillaggal ábrázolva.

A tüntetők, közöttük az Együtt-PM aktivistái, Horthy Miklóst és Hitlert együtt ábrázoló transzparenseket is magasba emeltek "együtt tették tönkre az országot, ebből egyszer már elég volt", "Horthy Miklós felelős a jogfosztásokért", "Horthy Miklós felelős több mint 100 ezer magyar katona haláláért" feliratokkal. Sok molinón vörössel áthúzott horogkereszt volt látható, mellette "Nem, nem, soha!" felirattal.

A szoboravatás ellen tiltakozók között megjelent Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció és Szigetváry Viktor, az Együtt 2014 politikusa, Mécs Imre volt SZDSZ-es, majd MSZP-s országgyűlési képviselő, Schmuck Andor, a szociáldemokrata párt elnöke és Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke is.

Már a megemlékezés kezdetét megelőzően számos alkalommal vitába keveredtek Horthy megítélését illetően a két oldal képviselői, ezek a viták sokszor hangoskodásba, ordítozásba fulladtak. A tér az ellentüntetők sípszójától volt hangos.

Az ellentüntetők többek között azt skandálták: "fasiszta gyilkosok", "nácik haza!", "le lesz döntve", "olvaszd be!", "gyilkos Horthy", "hazaárulók", "magyar vagyok, nem náci".

Még az istentisztelet közben Hegedűs Lorántné arra kérte a helyszínen a rendőröket, hogy távolítsák el a skandáló ellentüntetőket a térről, mert a megemlékezés résztvevőit felháborította a viselkedésük, így nem tudja garantálni, hogy nem lesz összetűzés a két tábor között. A rendőrség a kérést elutasította. A szobor leleplezését követően az ellentüntetők elhagyták a templom előtti területet. 

A tüntetők, közöttük az Együtt-PM aktivistái, Horthy Miklóst és Hitlert együtt ábrázoló transzparenseket is magasba emeltek "együtt tették tönkre az országot, ebből egyszer már elég volt", "Horthy Miklós felelős a jogfosztásokért", "Horthy Miklós felelős több mint 100 ezer magyar katona haláláért" feliratokkal. Sok molinón vörössel áthúzott horogkereszt volt látható, mellette "Nem, nem soha!" felirattal.

Ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész beszéde alatt - melyet a templom előtt is nyomon lehet követni kivetítőn - a tömeg azt kiabálta, hogy "hazaáruló". A lelkész beszéde alatt arról is értekezett, hogy a gyűlölet nem az ő személye ellen, hanem a "közakarat" ellen szól. Hegedűs szerint a szoborállítás tétje, hogy kiderüljön, lehet-e szobrot állítani a kormányzónak Budapest szívében. Szerinte ő és a közössége felvállalta ezt. A kérdés – mint mondta- az, hogy ki hol áll, az ő oldalukon, avagy az izraeli „terrorállam” oldalán.

A  Hazatérés Temploma alapkőletételének 75. évfordulója alkalmából avatnak Horthy-szobrot a belvárosban. A Hazatérés Templomában tartott vasárnapi istentisztelet zárásaként a templom előterében elhelyezik Horthy Miklós kormányzó bronzba öntött mellszobrát. Az eseményen beszédet mondott Ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész és a Jobbik frakcióvezető-helyettese, Gyöngyösi Márton.

Fidesz: provokáció a Jobbik Horthy-szoboravatása

A Jobbik politikai provokációjának tartja és elítéli Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt képviselője vasárnapi szoboravató akcióját Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője, a belváros polgármestere szerint "a provokatív akció" ürügyet szolgáltat majd a nyugat-európai baloldali lapoknak, hogy a következő hetekben "antiszemitizmust kiáltva", rossz színben tüntessék fel Magyarországot. A Fidesz frakcióvezetője hozzáteszi: "a tüntetést szervező baloldali prominensekhez" viszont nem kívánt csatlakozni, "hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy ugyanennek a baloldalnak az országgyűlési képviselői alig egy hónapja még közös parlamenti indítványt írtak alá és nyújtottak be a Jobbikkal és Gyöngyösi Mártonnal".

MSZP: a Fidesz tétlenül nézi a szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgását

Horthy Miklós szobrának a Jobbik részvételével zajló vasárnapi avatása az MSZP szerint azt mutatja, hogy nem szűnik "a szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgása", amit a Fidesz a fővárosban és országszerte is "tétlenül néz". Az MSZP MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Budapest belvárosában állított Horthy-szobor messze túlmutat önmagán: a szélsőjobboldali parlamenti párt részvételével zajlott esemény megmutatta, hogy a szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgása nem szűnik, sőt fenyegetőbb, mint Magyarország rendszerváltás utáni történetében bármikor. Az, hogy a fővárost ma hivatalosan is elérte a jobboldal által életre keltett Horthy-kultusz, egyértelműen igazolja a gyanút: ha a józan, reális történetszemlélet helyett a nacionalista történelemfelfogás kaphat teret, ha az Új Színházból "Újnyilas Színház" válhat, ha Radnóti Miklós helyett Nyirő József kerülhet a kánonba, előbb-utóbb kézzelfoghatóvá válik a nacionalizmus - írta az ellenzéki párt. Az MSZP szerint a kormányzó Fidesz "a fővárosban és országszerte is tétlenül, sőt elégedetten nézi, hogy a szélsőséges, kirekesztő és gyűlöletkeltő gondolatok követői – azok, akik Horthy híveiként ma is listára vennék zsidó származású honfitársainkat – kedvükre hirdessék a letűntnek hitt vészkorszak eszméit".

mti, nol
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó