Wittner Mária és Brusznyai József kapta a Mindszenty-emlékérmet
Wittner Mária 1956-os halálraítélt, a Fidesz országgyűlési képviselője és Brusznyai József nyugalmazott esperes kapta idén a Mindszenty-emlékérmet, amelyet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke adott át hétfőn a Parlamentben.
2013. november 5. 10:05

Lezsák Sándor köszöntőjében felidézte, hogy Mindszenty József bíboros 57 évvel ezelőtt ezen a napon menekült az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére. Hitvallásnak nevezte a hercegprímás életét, amely erőt kell hogy adjon a későbbi évtizedekben. Hozzátette: a Mindszenty Társaság azt a célt tűzte ki maga elé, hogy azokra irányítja a figyelmet, akik életükkel szolgálták a bíboros hitvallását.

Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára Wittner Máriát méltatva beszélt arról, hogy a képviselő részt vett a forradalomban 1956-ban, ami miatt halálra ítélték, majd életfogytiglanra változtatták büntetését. „Wittner Mária nemcsak hogy túlélte ezeket az eseményeket, hanem egészséges lélekkel és töretlen hittel került ki ebből a kataklizmából” – mondta, hozzátéve, hogy szabadulása után a képviselő sorsa és életútja méltó volt ahhoz, amit 1956. október 23-ával megkezdett.

Kahler Frigyes történész, a Mindszenty Társaság tagja Brusznyai Józsefről elmondta, hogy 1950-ben letartóztatták, majd Kistarcsára internálták. Megkísérelték beszervezni, de ellenállt, ez volt az ő „nagy pusztai megkísértése” – fogalmazott Kahler. Brusznyai Józsefet Krisztus hűséges és győztes katonájának nevezve. A díjazott egészségi állapota miatt az emlékérmet unokahúga, Brusznyai Margit vette át.

MNO - MTI
MTI Hírfelhasználó