Fidesz: a kormány betartotta a nyugdíjasoknak tett ígéreteit
Az elmúlt három és fél év kormányzati munkája azt mutatja, hogy a Fidesz be tudta tartani a nyugdíjasoknak tett ígéreteit - jelentette ki Nyitrai Zsolt, a kormánypárt társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója és Iván László, a Fidesz nyugdíjas tagozatának elnöke szerdán Budapesten. Soltész Miklós: a kormány megőrizte a nyugdíjak reálértékét.
2013. november 6. 12:35

    A Fidesz nyugdíjas szervezetekkel tartott konzultációját megnyitva Nyitrai Zsolt azt mondta, a kormány megvédte a nyugdíjasokat, a nekik járó juttatásokat, a nyugdíjak reálértékét, ráadásul egy nehéz időszakban. Idén 5,2, jövőre több mint két százalékkal emelkednek a nyugdíjak - tette hozzá.

    Az elért eredmények közé sorolta, hogy a nők negyven év szolgálati jogviszony után nyugdíjba mehetnek, valamint a rezsicsökkentést is. A kilenc szolgáltatás díjának csökkentése a nyugdíjasokat is érinti - jegyezte meg.

    Iván László megerősítette, hogy az elmúlt három év után ki lehet jelenteni, hogy a kormány teljesítette az időseknek tett vállalásait. Beszélt arról is, hogy a svájci indexálás helyett az inflációhoz kötötték a nyugdíjak emelkedését.

    Kifejtette: sajátos a helyzet a nyugdíjemelés szempontjából most, amikor mélyponton van az infláció, de szerinte figyelembe kell venni azt, hogy rezsicsökkentés volt. Hozzátette, a nyugdíjak értékállandósága jövőre is biztosított lesz.
    Iván László azt mondta, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején az időskorúak a töredékét kapták annak a megbecsülésnek, ami járt nekik. A nyugdíjasok létbiztonságát "sajátos beállítódásuk révén" kockáztatták - mondta.

    Nyitrai Zsolt beszélt arról is, hogy egy hónapja alakult meg a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatósága, és a jövőben is szeretnének ilyen konzultációkat tartani.

    A találkozón részt vett Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára, valamint az Idősügyi Tanács, a Szimfónia Nyugdíjas Egyesület, a Nyugdíjasklubok és Idősek "Életet az éveknek" Országos Szövetségének, valamint a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének képviselője.

 

A kormány kiemelt figyelmet fordít az időskorúakra, a nyugdíjasokra, a 2010-ben tett ígéretét beváltotta, megőrizte a nyugdíjak reálértékét, vásárlóértékét - mondta Soltész Miklós szerdán Alsózsolcán, a felújított gondozási központ átadásán.

    A szociális és családügyért felelős államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen elmondta: míg 2010 előtt nagymértékben csökkent a nyugdíjak vásárlóértéke, addig csak az idén 5,2 százalékkal emelkedett a nyugdíjak összege. Az alacsony inflációt tekintve ez azt jelenti, hogy 3,5-4 százalékos lesz a nyugdíjak reálértékének növekedése - tette hozzá.

    Jövőre is nyugdíjemelésre számíthatnak az időskorúak, ennek mértéke 2,4 százalékos lesz - mondta Soltész Miklós.
    Mindezt a kormány úgy érte el, hogy mind tavaly, mind pedig az idén nagyon magas volt az adósságterhe az országnak - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy a kabinet így a fizetőképesség fenntartása mellett az idősebb nemzedékekkel szembeni kötelezettségének is eleget tett. Köszönhető ez mindazoknak, akik adót és járulékot fizetnek - jegyezte meg.

    Soltész Miklós emlékeztetett arra is, hogy a kormány az önkormányzatokat megszabadította adóságaiktól, ez azt jelenti, hogy a települések tiszta lappal kezdhetik a következő időszakot, és a fejlődésre helyezhetik a hangsúlyt.

    Alsózsolcán 70 millió forintból újult meg a gondozási központ, a város a beruházáshoz 55 millió forintot nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán. A központban 28 idős ember nappali ellátását biztosítják.

    Az Új Széchenyi Terv 2010 és 2013 között csaknem 13 milliárd forintot biztosított időseket érintő szociális alapszolgáltatások fejlesztésére, míg bentlakásos intézmények, lakóhelyiségek és közösségi terek korszerűsítésére csak az elmúlt évben négymilliárd forintot. Évente mintegy nyolcmilliárd forint jut az önkormányzatoknak arra, hogy a rászoruló időseknek napi egyszeri meleg ételt adjanak.

mti
MTI Hírfelhasználó