Titkos adatgyűjtés - A német kormány nem ad menedékjogot Edward Snowdennek
A német kormány nem biztosít menedékjogot Edward Snowdennek, de megvizsgálja, hogy miként lehet meghallgatni Moszkvában az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársát - mondta szerdán Berlinben a német belügyminiszter.
2013. november 6. 16:31

    Hans-Peter Friedrich a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő parlamenti ellenőrző testület (PKG) zárt, rendkívüli ülése után elmondta: Snowden nem politikai üldözött, ezért nem illeti meg a politikai menedékjog.

    Snowden hajlandó közreműködni a Németország elleni amerikai kémkedési ügyek feltárásában, de a segítségért cserébe védelmet kér, és biztosítékot arra, hogy nem adják ki az Egyesült Államoknak, ahol bíróság elé akarják állítani.

Ezeket a feltételeket lehet teljesíteni, "csak akarni kell" - mondta Hans-Christian Ströbele, az ellenzéki Zöldek képviselője, aki Moszkvában tárgyalt az NSA megfigyelési programjairól szóló dokumentumokat kiszivárogtató amerikai informatikussal. Hozzátette: Snowden nem akarja, hogy Moszkvában hallgassák meg, inkább németországi tartózkodási engedélyt vagy menedékjogot szeretne, és ha ezt megkapja, akkor az NSA ügyeivel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság rendelkezésére áll.

Ströbele hangsúlyozta: Németország köszönettel tartozik Edward Snowdennek, hiszen nélküle "még mindig lehallgatnák Angela Merkel mobiltelefonját".
A mindig zárt ülésen - és lehallgatásbiztos helyiségben - tanácskozó parlamenti testület ülésén Ströbele beszámolt moszkvai útjáról, a külföldi hírszerzés és a belső elhárítás vezetői pedig washingtoni megbeszéléseikről tájékoztatták a képviselőket. A Fehér Ház és az NSA képviselőivel folytatott tárgyalásokon érintették azt a tervbe vett német-amerikai megállapodást, amely az egymás elleni kémkedést tiltaná. Ezzel kapcsolatban Ronald Pofalla, a titkosszolgálatokat a kormányzat részéről felügyelő kancelláriaminiszter az ülés után elmondta: Barack Obama amerikai elnök várhatóan december közepén terjeszti elő a titkosszolgálati tevékenység felülvizsgálatáról szóló kormányzati jelentést. A német-amerikai megállapodást ezután lehet megkötni. Az egyezmény új alapra helyezheti a titkosszolgálati együttműködést, és "egyedülálló esélyt kínál az elveszett bizalom visszaszerzésére" - mondta a miniszter.

Thomas Oppermann, a PKG szociáldemokrata elnöke hangsúlyozta: az egyezménynek nemcsak az állami szervek elleni kémkedés tiltásáról kell rendelkeznie, hanem az állampolgárok megfigyelésének és a gazdasági kémkedés tilalmáról is.    

mti
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó