Szerb-koszovói megállapodás született
A szerb és a koszovói miniszterelnök megállapodott abban, hogy miként vigyék végig a koszovói helyhatósági választási folyamatot.
2013. november 7. 11:06

Ezt közölte szerdán Brüsszelben Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, miután megbeszélést folytatott Ivica Dacic szerb, illetve Hashim Thaci koszovói kormányfővel.

A választási folyamat végső kimenetele az előzetesen kitűzött cél szerint azzal járna, hogy az észak-koszovói szerb többségű települések önkormányzatai kiterjedt jogokat kapnának a gazdasági élet szervezésére, az egészségügy és az oktatásügy irányítására.

Az újabb brüsszeli szerb-koszovói egyeztetés azért vált szükségessé, mert a múlt vasárnap tartott koszovói önkormányzati választásokon a szerb dominanciájú észak-koszovói településeken drámaian alacsony volt a részvételi arány, és számos helyen incidensek is megzavarták a voksolást.

Ashton nem árult el konkrétumokat arról, hogy végül is miben állapodott meg egymással - EU-s segédlet mellett - Dacic és Thaci. Csupán azt közölte, hogy a felek "gyorsított ütemben" kívánják megvalósítani az észak-koszovói szerb önkormányzatiság kívánatos tartalmának áprilisban kidolgozott elemeit.

Előzőleg Koszovóban bejelentették, hogy az észak-koszovói Mitrovicában három választókerületben megismétlik a szavazást. November 17-én szólítják ismét a szavazóurnákhoz a választókat. A november harmadikai első forduló idején ugyanis álarcosok betörtek több szavazóhelyiségbe, és megrongálták az urnákat.

Egyes brüsszeli médiaértesülések szerint a szerbek arról szerettek volna megállapodni Brüsszelben, hogy a három mitrovicai választókerületnél sokkal kiterjedtebb körben - lényegében Észak-Koszovó összes szerb többségű településén - ismételjék meg a szavazást, ezt a célt azonban nem sikerült elérniük.

Dacic újságíróknak nyilatkozva Brüsszelben is azt hangoztatta, hogy a szerbeknek el kell menniük szavazni, mert egyébként az albánok fogják megválasztani a helyi vezetőket.

Szerbia nem ismeri el a tőle való elszakadást 2008-ban kimondó, albán többségű Koszovó állami önállóságát. Annak érdekében azonban, hogy közeledhessen az EU-hoz, igyekszik eleget tenni annak a brüsszeli elvárásnak, hogy normalizálja viszonyát Koszovóval. A feladvány gyakran a kör négyszögesítéséhez látszik hasonlatosnak. Az észak-koszovói szerbek nagy része elutasítja a koszovói önkormányzati választásokon való részvételt, mert szerintük az a Szerbiától való elszakadás de facto elismeréseként értelmezhető. Ebben az értelemben az észak-koszovói szerbek jelentős része úgy ítéli meg, hogy Belgrád "cserbenhagyja" őket az EU-csatlakozás érdekében.

MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Magyarország elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet
  Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, amelyet követően az uniós tagállamok között elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az EUObserver című brüsszeli hírportálon csütörtökön megjelent írásában.
 • Gulyás: iskolaőrséget hoz létre a kormány
  Iskolaőrség létrehozásáról döntött a kormány - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámolt: 2021. január 1. helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat.
 • Szlávik: Magyarországon nem magas a halálozások száma
  Magyarországon nem magas a koronavírus-fertőzés miatti halálozások száma a lakosságszámhoz képest - mondta a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó