Békéscsabán 51,4 %-kal győzött a Fidesz-KDNP
Igaz, hogy a baloldali összefogás még jelöltet állítani is képtelen volt, mégsem kell magyarázkodnia az 51 százalékot elért győztesnek.
Utoljára frissítve: 2013. november 10. 21:39
2013. november 10. 21:39

Négy jelölt indult a választáson: Bíró Csaba (Fidesz-KDNP)  467 szavazatot kapott (51,4%), a független Alföldi Károlyra 202 voks érkezett (22,2 %), a harmadik helyet az LMP jelöltje, Gál István Elek szerezte meg (122 fő támogatásával 13,5 %), míg a negyedik a jobbikos  Gajdos László lett 118 szavazattal (13 %). 

Mint megírtuk, a baloldali pártok képtelenek voltak elindulni a választáson, mert - bár megvolt a szándékegység a közös indulásra az MSZP, az Együtt 2014, a Párbeszéd Magyarországért (PM), a Demokratikus Koalíció és a Fodor Gábor-féle Liberálisok részéről, és még jelöltjük is lett volna Kovács Katalin személyében, ám a PM mint jelölő szervezet nem a törvényi előírások szerint igazolta működését, így a helyi választási bizottság nem vehette nyilvántartásba az ellenzéki jelöltet (a kopogtatócédulákon az összes jelölő szervezet neve szerepelt, tehát mindegyiknek hitelesen igazolnia kellett törvényes működését). A hatályos jogsazbályok szerint a Gyulai Törvényszék is jóváhagyta az elsőfokú döntést, így a baloldali összefogás ezútta lsem működött.

A békéscsabai 5-ös számú választókörzetben a fideszes Köles István halála miatt kellett ma szavazni. Ő 2010-ben a szavazatok 52,84%-ával győzött. A mintegy 4400 választópolgár valamivel több, mint 20 százaléka járult az urnákhoz most vasárnap.

 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Katasztrófa előtt a világ
  Az orosz–ukrán háború apropóján egyértelművé vált, hogy nem léteznek csupán helyi vonatkozású konfliktusok.
 • Hatvanöt éve végezték ki Tóth Ilonkát, az 1956-os forradalom mártírját
  Az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő kádári megtorlás koncepciós perei közül az egyik legbotrányosabb eljárásban ítélték halálra a 24 éves Tóth Ilonát. A beismerő vallomások ellenére hosszú évek kutatómunkája alapján ki lehet mondani, hogy Tóth Ilona és társai nem követhették el azt a gyilkosságot, amivel vádolták őket.
 • Karácsony Gergely elszólta magát
  Magyarázkodni akart Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kiderült, hogy Brüsszel utasítására lejjebb veszik a világítást, nyáron a klímát, télen a fűtést a közintézményekben.
MTI Hírfelhasználó